Prantsusmaa võitleb ülekaalulisusega, tõstes karastusjookide maksu (1)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karastusjoogid.
Karastusjoogid. Foto: SAM HODGSON/REUTERS

Ootuste kohaselt tõuseb Prantsusmaal karastusjookide hind märkimisväärselt pärast seda, kui Prantsusmaa parlamendisaadikud toetasid ülekaalukalt magusate jookide maksutõusu.

«Ainus eesmärk on turgutada laste tervist ja vähendada ülekaalulisuse ning teise tüübi diabeedi riske,» ütles Prantsusmaa parlamendisaadik Oliver Veran, kes on antud muudatuse eestvedaja.

Uus maks on osa valitsuse järgmise aasta sotsiaalse turvalisuse eelarvest ja on uuendus esialgsele karastusjoogimaksule, mis rakendus 2013. aastal, vahendab The Local.

Eelmise maksuga määrati kõikidele karastusjookidele, kus leidub lisatud suhkrut, 7,3 eurot aktsiisi igale sajale liitrile joogile.

Parlamendiliikmete hinnangul ei olnud eelmisel maksul piisavalt suur mõju veenmaks karastusjookide tootjaid vähendama suhkru sisaldust jookides.

Parlamendisaadikud on teadlikud, et Maailma Terviseorganisatsioon on nõustanud riike tõstma makse magusatele jookidele ja et riigis on tõusuteel ülekaalulisus. Sellest tulenevalt pidasid nad vajalikuks survestada jookide tootjaid.

Nüüd on plaanis rakendada uus maks, mis kehtib jookidele, mis sisaldavad 1g suhkrut 100ml kohta. Uue muudatuse kohaselt tõuseks jookide, kus esineb rohkem kui 11g suhkrut 100ml kohta, saja liitri hind 20 eurot.

Muudatuse on heaks kiitnud juba Prantsuse terviseminister Agnes Buzyn, kes jäi kindlaks seisukohale, et maks pole valitsuse raha teenimise skeem, vaid lihtne reform, mis muudab maksu efektiivsemaks.

Prantsusmaa võitleb juba mõnda aega ülekaalulisusega riigis, olles peamiseks sihtmärgiks võtnud karastusjoogid.

Tänavu jaanuaris keelati uue seadusega ära joogitopside tasuta täitmine restoranides. Seaduse järgi on keelatud söögikohtadel müüa fikseeritud hinnaga lõpmatuses koguses karastusjooke.

Uue uuringu andmetel on pooled Prantsusmaa täiskasvanud ülekaalulised.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles