Tallinna keskkütte hind on kallim kui Riias ja Vilniuses (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katlamaja.
Katlamaja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Oktoobrikuu seisuga on Tallinna küttehind kõrgem Riia ja Vilniuse hindadest, kuid jääb alla Helsingi küttehinnale.

Tallinna kütteenergiamüüja Utilitas Tallinn hinnakirja kohaselt on Tallinna kütte hind käibemaksuta 49,88 eurot megavatt-tunni kohta ehk koos käibemaksuga 59,86 eurot megavatt-tunnist.

Soojuse kehtiv piirhind Tallinnas on 49,96 eurot megavatt-tunnist, millega võib müügihind olla võrdne või madalam. Juhul, kui tegelikud kulud osutuvad prognoositust väiksemaks, saab soojusettevõte müüa soojust piirhinnast odavamalt.

Läti pealinna Riia munitsipaalse soojafirma Rīgas Siltums andmetel maksab sealne soojusenergia oktoobris käibemaksuta 44,39 eurot megavatt-tund. Riias on toasooja hinnatase fikseeritud maagaasi müügihindadega, mis oktoobrikuus oli 0,19 eurot kuupmeetri eest. Lätis on keskkütte käibemaksule soodustus standardse 21 protsendi asemel 12 protsenti, ehk toasooja hind on Riias käibemaksuga 49,71 eurot megavatt-tunni eest.

Käibemaksuta on Riia toasoojus Tallinna omast odavam 11 protsenti, koos käibemaksuga 17 protsenti.

Vilniuses maksab keskküte oktoobris teenusepakkuja Vilniaus šilumos tinklai andmetel käibemaksuta 46,50 eurot megavatt-tund. Ka Leedus on keskküttele maksusoodustus, standardse 21 protsendi asemel lisandub käibemaksuga toasooja hinnale Leedus 9 protsenti, mistõttu maksab tarbija jaoks megavatt-tund 50,70 eurot.

Seega maksab Vilniuses megavatt-tund käibemaksuta 6,7 protsenti ning koos käibemaksuga 15,3 protsenti vähem kui Tallinnas.

Helsingi munitsipaalomanduses oleva energiaettevõtte Helen kodulehe andmetel maksab sügisperioodil ehk oktoobrist detsembri lõpuni kodutarbijale soojaenergia käibemaksuta 46,61 eurot, koos 24-protsendilise käibemaksuga 57,76 eurot. Sellele hinnale lisandub püsitasu komponent veekasutuse eest. Püsitasukomponent sõltub hoone suurusest ja tüübist, komponendi lisamisega võiks Helsingi võrreldav hind olla 50,46 eurot käibemaksuta ning käibemaksuga 62,57 eurot megavatt-tunni eest.

Selle näite järgi maksab Helsingis megavatt-tund Tallinnast rohkem vastavalt 1,1 ja 4,3 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles