Eesistumise kokkulepe: Euroopa vähendab põllumajanduses bürokraatiakoormat

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandus
Põllumajandus Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Euroopa Liidu ühine põllumajanduspoliitika muutub mitmes aspektis lihtsamaks, kuna oktoobris jõudsid koondmääruse ehk nn omnibus-määruse põllumajandust puudutavas osas kokkuleppele Eesti Euroopa Liidu eesistujana, Euroopa Parlament ja Euroopa Komisjon.

Keerulise ja küllaltki mittemidagiütleva nimega koondmäärus muudab Euroopa Liidus 15 õigusakti eri valdkondadest – see on osa Euroopa Liidu mitmeaastase eelarve läbivaatamisest ja täpsustamisest, vahendab ERRi uudisteportaal.

Põllumajanduses puudutab see omakorda nelja peamist õigusakti: oktoobris sündinud kokkuleppega tulevad muutused otsetoetuste, maaelu arengu, ühise turukorralduse ja horisontaalsesse määrusse.

Maaeluministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsleri Marko Gorbani sõnul on tegu küll üsna detailsete, kuid samas oluliste ja eluliste parandustega, mis peaksid muutma lihtsamaks ka Eesti põllumeeste tegemised.

Kui põllumehed soovivad saada otsetoetust ehk sisuliselt püsivat sissetulekut, tuleb neil teha läbi suur bürokraatia kadalipp ja täita erisuguseid nõudeid – üheks neist on rohestamise nõue, mida põllumehed peavad kõige keerulisemaks elemendiks Euroopa ühises põllumajanduspoliitikas. 

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles