Reinsalu: tubaka leti alla sundimine riivab paljude õigusi (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Ardi Truija

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul kubiseb tubaka letti alla sundimise seadus probleemidest, mistõttu ta soovitab selle ümber vaadata. 

Jutt käib sotsiaalministeeriumi poolt välja töötatud tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõust, mille kõige tähelepanuväärsem punkt on see, et klient ei tohi kauplustes suitsupakke enam näha. See tähendab, et tubakatooted peavad liikuma silmale nähtamatusse kohta – kas leti alla või seinakappi.

Kuigi Reinsalu oli seaduse väljatöötamise ajal sama valitsuse justiitsminister, võttis ta nüüd seaduse vastu küllalt teravalt sõna. Nimelt vastas ta septembri lõpus saadetud kirjas riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmele Viktor Vassiljevile, et vaatamata tubakamüügi piiramise seaduse õilsale ja tähtsale eesmärgile, ei saa ta mööda vaadata seadusega kaasnevatest probleemidest.

Ministri sõnul on paljud hädad alguse saanud sellest, et sotsiaalministeerium ei koostanud seaduseelnõu väljatöötamiskavatsust, mida viimasel ajal juhtub liigagi tihti. Seetõttu võivad paljud huvirühmad leida, et neid ei kaasata ja nende arvamust ei võetagi kuulda.   

Sisulise poole pealt häirib Reinsalu enim punkt, mis keelab poodidel tubakatooteid kliendile avalikult näidata ja sunnib suitsud kappi või leti alla. «Olen jätkuvalt seisukohal, et väljapaneku keeld riivab väga intensiivselt kaubamärgiomajate õigusi ja isikute vaba eneseteostuse õigust,» leidis justiitsminister, lisades, et isegi rahvatervise huvides ei saa rakendada nii kangeid abinõusid. Seetõttu on see tema hinnangul põhiseadusvastane.

Ta jätkas, et suitsupakkide «leti alla viimine» soosib suuri ja tuntud tubakatootjaid ja seab löögi alla väiksemad. Nimelt on suured firmad suutnud oma kaubamärgi ja nime tarbijale tuttavaks teha. Samas kui suitsuvalik poes on kliendi eest täiesti varjul, saabki ta osta vaid enda jaoks tuttavaid brände.

See aga välistab teiste, sealhulgas väiksema nikotiini või tõrvasisaldusega tubakatoodete ostmise, kuna tarbija lihtsalt ei tea neist midagi. Seetõttu kaob uutel tulijatel motivatsioon väiksema tervisekahjuga tubakatooteid arendada ja turule tuua. See halvab aga vaba konkurentsi.

«Ma ei taha väita, et tubakatoodete väljapanekut jaemüügikohtades ei oleks võimalik piirata, kuid seejuures tuleb ikkagi arvestada ka kaubamärgiomajate õigusi ja teisalt ka tarbijate õigusi teha vaba valik,» selgitas Reinsalu.

Seega loodab Reinsalu, et riigikogu komisjon võtab arvesse huvirühmade esitatud ideid ja ettepanekuid, mis mis aitaksid leida parema tasakaalu rahvatervise kaitsel ja õiglaselt toimiva tubakaturu vahel.

Pall ongi nüüd riigikogu sotsiaalkomisjoni käes, kes asub valitsusest tulnud tubakaseadust menetlema ja vajadusel ümber kohendama. Teemaga tegeleva sotsiaalkomisjoni juht Helme Kütt ütles, et nemad võtavad seaduse tõsisemalt ette ilmselt ülejärgmisel nädalal. Ta ei osanud veel täpsustada, kas ja kuidas nad seadust muudavad. Samas lubas ta võtta arvesse huvirühmade seisukohti ja õiguslikke analüüse. 

Sotsiaalministeeriumi poolt välja töötatud tubakaseaduse karmistamise eesmärk on ennetada ja vähendada tubaka- ja nendega seonduvatest toodetest tuleneva sõltuvuse ja tervisekahjude levikut ühiskonnas.

Silmale nähtavate suitsuriiulite keelustamisega tahetakse tubakast eelkõige eemal hoida alaealised, samas peaks see mõjuma ka kõigile teistele, nii suitsetamisest loobuda soovijatele ja endistele suitsetajatele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles