Kaupmehi alampalga tõus ei huvita: kassapidajad teenivad nagunii üle 500 euro

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Vihand
Jaanus Vihand Foto: Raul Mee / Scanpix

Eesti suurima jaekaubandusketi Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand ütles, et alampalga tõus ei mõjuta neid kunagi, kuna isegi pealinnast kõige kaugemates asuvates poodides teenivad kassapidajad rohkem kui 500 eurot. 

«Meie kaupluste töötajatest teenib enamus inimesi ikka kõvasti rohkem kui on alampalk. Kindlasti on üksikuid töökohti, mis on alampalga tasu lähedased, aga pigem maksame ikka rohkem,» rääkis Vihand, lisades, et viimastel aastatel on nende kassapidajate kuupalk aastases võrdluses kasvanud 9-11 protsenti.

Alampalga tõstmise või langetamise asemel jälgib Coop pigem üle-Eestilisi palgauuringuid, mis näitavad konkreetse piirkonna palgataset ja tööjõu liikumist. Kui seal toimuvad muutused, korrigeerib Coop ka oma töötajate palka. «Võime seda teha mitu korda aastas,» lisas Vihand.

Töökäte nappus kaubandussektoris on inimesed ühe tööandja juurest teise juurde liikuma ajanud. Vihand tõi näiteks, et kui mõnes kohas avatakse uus toidukauplus, meelitab see sama piirkonna kassapidajaid sinna tööle. «Eks inimesed ikka lähevad proovima ja vaatama, kas mujal muru on rohelisem ja taevas sinisem. Mõnikord tulevad tagasi, mõnikord mitte.»

«Üldiselt on aga nii, et palju rohkem kui alampalk mõjutab meid ikkagi turuolukord ja tööjõu kättesaadavus. Nagu teada, on meie sektoris töökäsi väga puudu. See on igas sektoris nii ja see kihutab ka palku tõstma,» selgitas Vihand.

«Asjad ei toimi nii, et keegi laua ääres otsustab, et tõstame alampalga uuele tasemele. Vabaturu austajana leian, et konkurents paneb hinna paika ja igasugused riiklikud kokkulepped on lõpuks moonutused, mis takistavad turu arengut,» sõnas kaupmees.

Coop Eesti müügivõrgustikku kuulub üle Eesti enam kui 350 Maksimarketi, Konsumi ning A ja O kauplust. 

Eesti Tööandjate Keskliit ja Ametiühingute Keskliit allkirjastasid täna värske alampalga kokkuleppe, mille järgi tõuseb Eesti miinimumpalk 2018. aasta algusest 500-le eurole ja minimaalne tunnipalk 2,97 eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles