Eesti ametnik Stockholmis: Tallinnast on praegu väga raske sooje tervitusi tuua

Aivar Pau
, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Lubi.
Viljar Lubi. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Balti- ja Põhjamaad peavad täna-homme Rootsis innovatsioonikonverentsi Nordic-Baltic Dynamics ning äsja Eesti poolt tervituskõnega esinenud Viljar Lubil oli esimese hooga tõsiseid raskusi ootamatult lumiseks muutunud Tallinnast sooje tervitusi edasi anda.

«Programm ütleb, et peaksin esinema sooja tervitusega, kuid seda on väga keeruline teha, kui Tallinnas möllavad lumetormid. Aga ma annan endast parima,» naljatles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Viljar Lubi Stockholmis, kus täna hommikul polnud maas lumeraasugi.

Nali-naljaks, aga konverents ise on asjalikust asjalikum ja just eestlased on need, kes Rootsi kõigi naabrite innovatsiooniliidrid ja idufirmade esindajad kokku kutsusid, et koos sõjaplaani pidada. Täpsemalt käib jutt plaanist, kuidas kogu meie regioon võiks maailmaareenil ühe tervikuna edasi liikuda.

Rootsi ettevõtlus- ja innovatsiooniministeeriumi asedirektor Johan Harvard tõdes näiteks, et Rootsi võib olla veidi suurem kui mõni meie naaber Põhja- ja Baltimaades, kuid ikkagi on rootslasi vähem kui ühes keskmise suurusega Hiina linnas.

«Sellest tulenevalt on meie ainus võimalus töötada koos. Nii väikestel riikidel lihtsalt ei ole võimalik omada kõigi valdkondade oskusi, eksperte ja ressursse. Vaid nii saame luua maailmas konkurentsivõimelisi lahendusi,» ütles Harvard.

«Jah, kultuurilise läheduse tõttu oleme just koos naabritega eriti kiired, agiilsed, oskuslikud ja nutikad. Selle kõrval tuleb aga omada suunanäitajaist koostööd kõikjalt maailmast – Jaapanist, Brasiiliast – kõikjalt,» lisas ta.

Harvardi sõnul pole muutused toimunud kunagi varem nii kiiresti kui praegu. «Liigume kiiremasse ja kiiremasse maailma, kus väikestel on võimalus ellu jääda vaid koostööd tehes, pusle erinevaid tükke kokku pannes,» sõnas ta.

Kui tulla tagasi Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Viljar Lubi avasõnavõtu juurde, siis tõdes ta samuti, et maailmaskaalal oleme siinkandis väga väikesed tegijad.

«Selleks, et vastu pidada, vajame partnerlust. Väikesed riigid saavad end fookustada parimal juhul vaid mõnele olulisele teemale – nagu näiteks on Eesti tugevuseks e-valitsemise lahendused,» ütles Lubi.

Ta märkis, et Baltimaade ja Põhjamaade arengutase on paari aastakümnega võrdsustunud ja Balti riigid ei mõtle enam vaid sellele, kuidas olla võimalikult sarnased põhjanaabriga. Rahul ei tohiks aga keegi meist olla.

«Kui arvaksime, et oleme juba piisavalt head, siis oleks see probleem,» märkis ta.

Tallinna Teaduspark Tehnopol korraldab täna ja homme Stockholmis Põhja- ja Baltimaade  teadus- ja tehnoloogiaparkide innovatsioonikonverentsi Nordic-Baltic Dynamics.

Tehnopoli juhi Jaak Raie sõnul peavad ettevõtted jätkusuutlikkuse tagamiseks leidma võimaluse, kuidas muutustest pidevalt kasu lõigata.

«Oleme väikese riigina kiired ja innovaatilised, aga maailma mastaabis on Balti ja Põhjamaadel vaja regioonina senisest enam kootööd teha, et olla nähtav ja meelitada siia suuri investeeringuid. Seetõttu otsustasimegi innovatsiooniliidritega kohtuda just Stockholmis,» ütles Raie.

Tema naljatledes öeldud sõnum täna Stockholmis kõlas aga rootslastele nii: "Tänan, et võimaldate meil teiega koostööd teha. Me õpime teilt, me saame tänu teile palju intelligentsemaks ja peagi muidugi möödume teist."

Tegemist Baltimaade pikima traditsiooniga innovatsioonikonverentsiga, mis toimub sellel aastal juba 22. korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles