Palo kutsub inimesi üles ID-kaarte veel mitte uuendama (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, RIA peadirektor Taimar Peterkop ning politsei- ja piirivalveameti Elmar Vaher pressikonverentsil.
Peaminister Jüri Ratas, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, RIA peadirektor Taimar Peterkop ning politsei- ja piirivalveameti Elmar Vaher pressikonverentsil. Foto: Sander Ilvest

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo sõnul on küll turvaauguga ID-kaartide uuendamine alates kolmapäevast võimalik, kuid igapäevases töös ID-kaarti kasutavad inimesed ei peaks veel kaarte uuendama.

Palo kinnitas valitsuse pressikonverentsil, et ID-kaardi uuendamiseks vajalik tarkvara on valmis ning selle loomisel on tehtud väga head tööd koostöös erasektori ja riigiametite vahel. Samas lisas ta, et ei ole veel jõutud uuendada mitmeid süsteeme, kuhu sisselogimiseks on vaja ID-kaarti ning seega ei peaks igapäevatöös ID-kaarti kasutavad inimesed tarkvara uuendamisega kiirustama.

Kes kasutavad ID-kaarti vaid pangas käimiseks võivad praegu juba tarkvara uuendada, lisas Palo. «RIA annab teada, kui kõik on uuendamiseks valmis,» märkis ta.

Ministri sõnul on praeguseks selgunud, et kiibi turvaaugu puhu ei ole tegemist ainult Eesti, vaid ülemaailmse probleemiga, kuna viga on ühe maailma suurima kiibitootja kiibis. «Oleme töö teinud kiiremini ära kui suured tehnoloogiahiiud,» lisas Palo.

Palo märkis, et politsei- ja piirivalveamet (PPA) on valmis ka massiliseks kaartide uuendamiseks. Kuigi kaardi internetis uuendamine on lihtne, siis ei pruugi see kõigil õnnestuda. Selleks on PPA valmis ka kaubanduskeskustesse ajutisi punkte üles panema, kus saab olemasolevaid kaarte uuendada. Ajutised punktid aga uusi kaarte välja ei annaks.

Lisaks soovitas minister jätkuvalt kõigil teenuseid igapäevaselt kasutavatel inimestel teha mobiil-ID.

Septembri alguses teatasid valitsus, RIA ja PPA avalikkusele ID-kaardi turvariski avatastamisest Tšehhi teadlaste poolt. Turvarisk puudutab alates 2014. aasta oktoobrist välja antud ID-kaarte, mida on ligikaudu 750 000.

Senise teadaoleva teabe kohaselt ei ole turvarisk ühegi konkreetse kaardi puhul realiseerunud. Praeguseks on suletud ID-kaardi avalike võtmete andmebaas, kuna ilma avalikku võtit teadmata ei ole võimalik antud turvariski kaardi ründamiseks kasutada.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles