Nordea koondab vähemalt 6000 töötajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea tegevjuht Casper von Koskull.
Nordea tegevjuht Casper von Koskull. Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix

Põhjamaade suurim pank Nordea ütles, et peab konkurentsis püsimiseks kaotama vähemalt 6000 töökohta. Eelmise aasta lõpu seisuga oli pangakontsernis kokku umbes 31 600 töötajat.

Panga sõnul moodustavad kaotatud töökohtadest kusagil 2000 erinevad nõustajad, kirjutab Bloomberg. Bloombergi televisioonile antud intervjuus ütles Nordea tegevjuht Casper von Kosküll, et koondamine peegeldab evolutsiooni kogu pangandussektoris, kus kasutatakse aina rohkem digitaalteenuseid.

«Minu peas liiguvad mõtted tuleviku panganduse kohta ja need kärped on selle tulemuseks ning minu arvates näeme tulevikus midagi taolist kogu valdkonnas,» ütles Casper von Kosküll. Koondamine puudutab tema sõnul kõiki turge. 

Nordea teatas eelmisel kuul, et kolib oma peakorteri Stockholmist Heslingisse, mis tekitab järgmise nelja aasta jooksul nn üleminekukulusid. Nimetatud üleminekukulud võivad neljandas kvartalis minna maksma aga kuni 150 miljonit eurot. Nelja aasta jooksul üleminekule tehtavaid kultusi hakatakse raporteerima jooksvate kulutustena, et muuta üleminek «võimalikult efektiivseks ja läbipaistvaks.»

Kolimise põhjuseks tõi pank toona Rootsi panganduskeskkonna liigse reguleerituse. Kolimine tähendab Nordea jaoks aga ka seda, et nad sattuvad Euroopa Keskpanga järelvalve alla. Panga juhatus tahab viia kolimise lõpule kusagil järgmise aasta teisel poolel. 

Otsus tekitas suurt pahameelt Rootsi klientides, kellest paljud võivad minna nüüd konkurentide juurde. Ükskülli sõnul pole pank aga vähemalt veel praegu suuremat klientide migratsiooni täheldanud. «Rootsi hoiuste sissevool ei ole praeguse seisuga muutunud. Vähemalt numbrites mina seda ei näe,» ütles tegevjuht.

Järgmisel aastal prognoosib Nordea kogukulutuste suuruseks (sealhulgas üleminekukulud) 4,9 miljardit eurot. Kuna üleminekukulud peaks hakkama ajapikku vähenema ja vähendatud tööjõust rohkem raha vabaks jääma, siis 2021. aastaks loodab pank saada kogukulutuste summa alla 4,8 miljardi euro. 

Pärast kolmanda kvartali majandustulemuste avaldamist neljapäeval vähenes Nordea aktsiate väärtus Stockholmi aktsiaturul 5,6 protsenti, tehes sellega Bloombergi Euroopa finantsaktsiate indeksi kõige kehvema tulemuse Barclays'i järel. 

Nordea panga kolmanda kvartali näitajad:

  • Intressitulu kasvas ühe protsendi võrra 1,19 miljardi euro peale.
  • Teenustasudelt teenitud kasum kasvas kahe protsendi võrra 814 miljoni euro peale. 
  • Laenukahjum vähenes 41 protsenti 79 miljoni euro peale.
  • Netokasum kukkus kuus prontsenti 832 miljoni euro peale.
  • Kasum aktsia kohta (EPS) oli 0,21 eurot. 
  • Kulude-tulude suhe oli 51. Eelmine aasta oli 48. 
  • Kapitali adekvaatsuseks oli 19,2 protsenti, mis eelmise aastaga võrreldes ei muutunud. Üleelmisel aastal oli see 17,9 protsenti.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles