FOTOD JA VIDEO: Saudi prints kavandab müstilise summaga täiesti uue linna rajamist (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Uus Neomi-nimeline linn peaks ühendama Egiptuse ja Jordaania.
  • Tegemist on Saudi kuningriigi uusima megaprojektiga.

Saudi Araabia 32-aastane kroonprints Mohammed bin Salman avalikustas plaani ehitada Punase mere rannikule täiesti uus linna, et päästa sellega Saudi majandust. Tulevikulinna nimeks saab Neom ja selle rajamine läheb maksma vähemalt 500 miljardit dollarit.

Printsi sõnul hakkab tulevikulinna projekt Neom tegutsema sõltumatuna tänasest valitsusest ja iga etapi juures arvestatakse investorite soovidega, vahendab Bloomberg.

Saudi valitsus, selle sõltumatu investeerimisfond ja nii kohalikud kui rahvusvahelised investorid panustavad projekti elluviimisse vähemalt 500 miljardit dollarit, selgus teisipäeval Saudi Araabia pealinnas Riyadhis toimunud ärikonverentsil.

32-aastane Saudi prints, kes väga harva näitab end avalikkuse ees, astus ärikonverentsil projekti tutvustamisel üles, märkides kohalolevatele pankuritele ja majanduspoliitika kujundajatele, et Saudi kuningriik astub selle sammuga «uue põlvkonna linnade» suunas. Tema kinnitusel hakatakse Neomi linnale elektrit tootma «puhastest energiaallikatest» ning seal ei ole enam ruumi «millelegi traditsioonilisele».

Ambitsioonika tulevikulinna plaan näeb ette ka silla ehitust üle Punase mere, ühendamaks loodava linna nii Egiptuse kui ülejäänud Aafrikaga. Linna enda alla on plaanitud kuskil 25 900 ruutkilomeetrine ala, mis peaks ulatuma nii Egiptuse kui Jordaaniani.

Megaprojekt tuleb tõenäoliselt kõige suurema üllatusena investoritele, kes niigi püüavad end koguda Saudi Araabia printsi senistest sõnavõttudest, kus ta on märkinud, et kuningriik peab olema valmis naftaajastu järgsele majandusmudelile üleminekuks.

Viimase kahe aasta jooksul on prints andnud teada, et soovib müüa osaluse naftagigandis Saudi Aramco's ning luua sellest saadava raha alusel maailma suurim suveräänse riikliku reservfondi. Ka on prints loobunud pikaajalisest naisautojuhtide keelust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles