Nurme vabriku maksupettuse kohtualune: olen taksojuht, kes usaldas inimesi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takso
Takso Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

Eile andis Nurme vabriku maksupettuse kohtuasjas tunnistusi kohtualune Valeri Raja, kes süüdistuse järgi oli osaline suures maksupettuses, rahapesus ja kuritegelikku organisatsiooni kuulumises, kuid enda sõnul on vaid lihtne taksojuht, kes usaldas inimesi ja aitas neid, hakates skeemi kaasatud ettevõtete juhatuse liikmeks ja andes neile kasutada oma ID-kaarti, PIN kalkulaatorit ja paroole.

Valeri Raja oli Ledyard Assets Ltd Eesti filiaali, FinTrans Business Inc Eesti filiaali ja Mattex Trade Ltd Eesti filiaali juhatuse liige ja pangas allkirjaõiguslik isik, vahendab Lääne Elu. Need ettevõtted osalesid väidetavalt skeemis, millega Stanislav Podžuk ja veel viis inimest korraldasid Haapsalus tegutseva Nurme õmblusvabriku toodangu fiktiivse müügi Lätti ja riigilt käibemaksutagastusena 3,5 miljoni euro väljapetmise.

Süüdistuse järgi oli Raja ülesanne FinTrans Business Inc Eesti filiaali ja Mattex Trade Ltd Eesti filiaali allkirjaõigusliku isikuna pangakonto avada, vormistada pangas enda nimele internetipanga kasutamise õigus, saada pangast internetipanga kasutamise paroolid ja edastada need Stanislav Podžukile, samuti allkirjastada fiktiivne laenuleping Mattex Trade Ltd Eesti filiaali juhatuse liikmena OÜ-ga PVMP-Ex, mis oli Nurme õmblusvabriku omanikfirma.

Samuti oli Valeri Raja ülesandeks sõlmida maksuhalduriga Mattex Trade Ltd Eesti Filiaali ja Ledyard Assets Ltd Eesti Filiaali nimelt e-maksuameti kasutamise lepingud, saada maksuhaldurilt e-maksuameti kasutamise paroolid ja edastada need Stanislav Podžukile, saades selle eest kokkulepitud tasu.

Loe lähemalt Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles