President Kaljulaid soovitab põllumeestel luua ühine kindlustusfond

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti teravili.
Eesti teravili. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

President Kersti Kaljulaid kutsub põllumehi üles looma ühise kindlustusfondi, mis aitaks saatusekaaslastel toime tulla järjekordetest keerulistest ilmastikuoludest tingitud probleemidega.

«Tänavuse aasta näol on tegemist meeldetuletusega, et küsimus, kuidas põllumajandussektori paratamatuid riske tootjate, töötlejate, tarbijate ja ka toetuse maksjate – Euroopa Liidu ja Eesti riigi – vahel senisest ratsionaalsemalt jagada, ootab veel lahendust,» ütles president kõnes aasta põllumehe auhinna üleandmisel.

Presidendi hinnangul võiksid riik ja põllumehed kokku leppida üldistes põhimõttedes, millega kõik osapooled teaksid arvestada kriisi puhkedes või ka ootamatu tulude suurenemise korral. «Omamoodi sotsiaalne kokkulepe, mis töötaks kindlustusena – halbadel aastatel toetada neid, kelle saak uppus, aga headel aastatel koguda fondi, mida siis vajadusel saaks kasutada,» lisas ta.

President Kaljulaid rõhutas põllumeestele kõneldes ka põllumajandussektori tehnoloogilise arengu olulisust. «Põllumajandusega tegelevate inimeste arvu vähenemine tähendab üksnes produktiivsuse kasvu, mitte majandusharu ebaolulisust. Tehnoloogiline areng põllumajanduses ei peatu, ja kui mitte järgmisel kümnendil, siis ülejärgmisel kindlasti ei ole probleemiks vilja õigeaegne koristamine sellistelt põldudelt, kust me sel aastal saaki koristada ei suutnud,» lisas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles