Saudi Araabia naftahiid: tulemas võib olla nafta varude defitsiit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtorni ehitus Saudi Araabias.
Naftapuurtorni ehitus Saudi Araabias. Foto: saudiaramco.com

Saudi Araabia naftahiiu Aramco tegevjuhi Amin Nasseri sõnul võib hiljutine vähene investeerimine naftasektorisse viia varude defitsiidini.

«Energiasektorisse pole palju investeeringuid tehtud... Triljon dollarit on kas mujale suunatud või tühistatud viimaste aastate hinnalanguse valguses,» lausus Nasser.

Tema sõnul oli sellest summast 300 miljardit määratud investeeringuteks naftamaardlate uurimisse ja 700 miljardit projektide arendamisse. «Sel on mõju energia tulevikule, kui midagi ei muutu,» jätkas Nasser märkides, et maardlate tühjenemise ja kasvava nõudluse tõttu on naftat juurde vaja.

Nasser rääkis, et taastuvenergia ei ohusta naftat ja maagaasi peamise ülemaailmse energiallikana. «Oleme tunnistajateks üleminekule... Aga see võtab aastakümneid enne kui taastuvenergia moodustab suurema osa energiast,» lausus Nasser.

Ülemaailmsed naftahinnad langesid 2014. aastal rohkem kui poole võrra tulenevalt ülepakkumisest ja nõrgast majanduskasvust. Hinnad on aga osaliselt taastunud tulenevalt OPEC-i ja OPEC-i väliste riikide mullu kokkulepitud tootmiskärbetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles