Rahapesuplekiga Riho Rasmann peab lahkuma ka börsi järelevalvekomisjonist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Versobanki endine juht Riho Rasmann.
Versobanki endine juht Riho Rasmann. Foto: Andres Haabu / Postimees

​Tallinna börsi nõukogu kutsus noteerimis- ja järelevalvekomisjonist tagasi Riho Rasmanni, kes jaanuaris lahkus rahapesuga tegelenud Versobanki juhi kohalt.

Tallinna börsi juhatuse esimehe Kaarel Otsa sõnul oli nõukogu otsuse taga soov säilitada noteerimis- ja järelevalve komisjoni usaldusväärsust. "Me ei soovi, et selle komisjoni usaldusväärsus kahtluse alla satuks. Nagu paljude asjadega ei pea asjad mitte ainult olema läbipaistvad aga ka näima usaldusväärsed," ütles Ots BNS-ile.

Võimalik usaldusväärsuse kadumine on Otsa sõnul tingitud meedias avaldatud teabe tõttu ning Tallinna börs ise Rasmanni osas ühtegi hinnangut ei võta.

Rasmanni tagasikutsumise järgselt koosneb komisjon seitsmest liikmest: Andrus Alber – Finora Capital OÜ juhatuse esimees, Kristjan Hänni – AS Kawa Capital juhatuse liige, Erki Kert – Big Data Scoring Oy tegevjuht, Janno Luurmees, Sven Papp – Ellex Raidla Advokaadibüroo partner, Hannes Vallikivi – advokaadibüroo Derling partner ning Tõnu Vanajuur – AS Danske Bank ettevõtete panganduse divisjoni direktor, teatas Tallinna börs.

Komisjoni ülesanneteks on väärtpaberite noteerimine ja kauplemisele võtmine ning noteerimise ja kauplemise lõpetamine, samuti reglemendi alusel börsiemitentidele ja börsi liikmetele sanktsioonide määramine.

Mis juhtus Rasmanniga?

Riho Rasmann lahkus jaanuaris Versobanki juhi kohalt. Postimees kirjutas toona, et lahkumine ei olnud mitte omal soovil, vaid seoses finantsinspektsiooni poolt Venemaa rahapesu tõttu Versobankis tehtud kontrollide järel. Versobanki kontodelt liikus aastatel 2013-2014 läbi üle 205 miljoni euro musta raha.

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler kinnitas märtsis Postimehele, et nad viisid 2015. aasta aprillist kuni 2016. aasta novembrini Versobankis läbi kolm kohapealset kontrolli. «Nendest kaks on seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise nõuete ning üks piiriülese teenuse osutamise kontrollimisega,» ütles Kessler.

2015. aastal tehtud kohapealses kontrollis tuvastas inspektsioon panga tegevuses hulga puudusi. Eelneval aastal oli olnud Versobankis Vene-Moldova rahapesu tippaeg, kui igakuised rahavood küündisid pangas kohati kümnetesse miljonitesse dollaritesse.

«Rikkumiste lõpetamiseks tegi finantsinspektsioon 8. augustil 2016 Versobankile ettekirjutuse, millega kohustasime neid viima oma tegevuse kooskõlla krediidiasutuste seaduse ning rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadusega,» ütles Kessler.

Ettekirjutusega kohustati Versobanki tagama, et pank vastaks edaspidi rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamisel neid ohustavatele riskidele. «Samuti käskisime pangal ärisuhte loomisel ja jälgimisel rakendatavad meetmed viia kooskõlla «tunne oma klienti» põhimõttega,» lisas inspektsiooni juht.

Lihtsustatult, inspektsioon nõudis, et pank edaspidi teaks, kes on reaalselt nende kaudu raha liigutavate äriettevõtete taga.

Kuid vaevalt kuu pärast seda ettekirjutust alustas inspektsioon Versobankis juba uut kohapealset kontrolli. Taas puudutas see panga tegevust rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamisel ning piiriülese pangandusteenuse osutamisel. Kuna pank polnud eelmise kontrolli tulemustest piisavalt õppinud, sai Rasmanni juhitud Versobank lühikese aja jooksul seoses rahapesuga inspektsioonilt juba teise ettekirjutuse.

2016. aasta detsembris kogunenud panga juhatus otsustas, et 12 aastat Versobanki juhtinud Riho Rasmann, endine riigiettevõtte Tallinna Sadam tegevjuht, peab ametist lahkuma. Tänavu jaanuaris selle uudise teatavaks teinud panga pressiteade rääkis lahkumisest omal soovil ja uuest strateegiast äripanganduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles