Vaata, kui palju teenis Eesti pangandussektor kolmandas sektoris kasumit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Eesti pangandussektor teenis kolmandas kvartalis 84 miljonit eurot puhaskasumit, suurenedes aastaga 3 protsendi võrra.

Pangandussektor teenis kolmandas kvartalis 84 miljonit eurot puhaskasumit – see on 3 protsenti rohkem kui samal ajal aasta tagasi ja moodustas aasta baasile arvestatuna 1,4 protsenti koguvaradest. Tulude kasvu toetas puhasintressitulu suurenemine, mis tulenes nii laenuportfelli kasvust kui ka sellelt teenitava keskmise intressimarginaali tõusust. Halduskulud samal ajal kasvasid ja laenuallahindluskulud püsisid väikesed, teatas Eesti Pank.

Eluasemelaenude kasv kiirenes ning portfell kasvas aastaga 6,5 protsenti 6,9 miljardi euroni. Laenunõudlust toetab keskmise palga kiire kasv ning tuleviku kindlustustunde suurenemine viimaste aastate kõrgeima tasemeni. Eluasemeturu aktiivsus on püsinud suur ja ka hinnad kasvasid Eesti Panga hinnangul mõõdukalt.

Ettevõtete laenunõudlus veidi langes ning kolmandas kvartalis anti ettevõtetele laene 5 protsenti vähem kui mullu samal ajal. Ettevõtete laenude ja liisingute portfell vähenes augustis ja septembris seetõttu, et üks pank suunas osa olemasolevatest laenudest välismaise emaettevõtte portfelli.

Ettevõtetele antud uute laenude keskmine intressimäär langes kolmandas kvartalis 2,05 protsendile, kuid eluasemelaenude intressimäär tõusis 2,4 protsendini. Ettevõtete laenunõudlus on stabiilne ja konkurents pankade vahel suur, mistõttu on laenude intressimarginaalid langenud. Majapidamiste laenunõudlus on aga suurenenud ning pakkujaid on vähem kui ettevõtete laenuturul, mistõttu intressimarginaalid ka tõusid.

Ettevõtete hoiuste maht kasvas kolmandas kvartalis aastaga 12,5 protsenti 5,8 miljardi euroni ning majapidamiste hoiused 9 protsenti 6,6 miljardi euroni. Majapidamiste hoiuste kasvu mõjutas palkade kasv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles