Korruptsioonis kahtlustatav Kajar Lember: mul on valus näha, kuidas minu kunagistest kolleegidest on tehtud tondid (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajar Lember vahetult pärast vahi alt vabanemist 2016. aasta kevadel.
Kajar Lember vahetult pärast vahi alt vabanemist 2016. aasta kevadel. Foto: Kristjan Teedema

Poolteist aastat tagasi korruptsioonikahtlustuse saanud, kuid siiani süüdistuseta uurimise all olev endine Tartu abilinnapea Kajar Lember kinnitab Tartu Postimehes taas, et pole enda hinnangul midagi seadusvastast toime pannud.

Lemberi sõnul oleks linna arengut vaadates kõik nagu hästi. «Ometi käib linnavalitsuses ringi üks tont – korruptsioonitont –, mille olemusest ei saa aru ei kahtluse alla langenud ise ega ka nende lähedased. Kindlasti on see mõistetamatu ka valijatele ja tekitab nördimust kõikides, kes kohaliku elu vastu huvi tunnevad,» arvab Lember.  

«Rõõmu tunnevad nendest kahtlustustest muidugi poliitilised oponendid: rõõmuga osutatakse takka ja parastatakse väidetega, et seal, kus suitsu tõuseb, peab tingimata ka tuld olema,» möönis Lember. 

«Olles üks kahtlustusosaliseks saanutest, olen seni hoidnud madalat profiili. Ma ei ole tahtnud enda kaasuse uurimise ajal ei linna ega ka enda teemadel sõna võtta, olen lootnud, et käivitatud protsess laabub kiiresti ja normaalselt ning pakub mulle võimalust oma selgitusi jagada.»

«Paraku ei saa ma eelmisel nädalal – vahetult pärast valimisi – kahe samalaadse uue kahtlustuse avalikuks tulekut enam mitte vaiki olla. Eesti uurimis- ja kohtusüsteemi kontekstis teen endale järgnevaga tõenäoliselt kahju ja advokaadid soovitaks mul kindlasti lihtsalt vait olla, aga mõnikord lihtsalt ei saa ja ei oska,» tõdes Lember. 

Endise abilinnapea sõnul peavad jõustruktuurid juba normaalseks inimeste 48 tunniks kinnipidamist ja pressikonverentside korraldamist veel enne, kui kahtlustatavatel endil on võimalus enda kaitseks midagi kosta. «Nii teebki avalikkus esimese info põhjal oma järeldused ja kahtlustatavate hääled jäävad lõpuni vaevumärgatavaks, sest siis, kui nemad rääkima pääsevad, on kõigeks juba liiga hilja.»

«Avalikkuse jaoks oled sa niikuinii kurjategija juba alates sellest hetkest, mil kahtlustus avalikkuse ette jõuab. Midagi pole parata, inimesed lähtuvad üldjuhul arusaamast, et kui juba kahtlustatakse, ju siis midagi ikka on,» kirjutas Lember.

«Kordan veel: enne, kui pole süüdistust, ei saa end ka kaitsta – teisisõnu, oled juriidiliselt süüta, kuid ühiskondlikult pead arvestama sellega, et kõik suhtuvad sinusse kui potentsiaalselt ohtlikku elementi. Selle aja võib lugeda elus mahakriipsutatuks,» arvas Lember.

Loe lähemalt Tartu Postimehest.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles