Swedbank hakkab kogu oma Eesti kasumi dividendidena välja võtma (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank
Swedbank Foto: © Bob Strong / Reuters/REUTERS

Swedbank otsustas muuta dividendipoliitikat Eestis ja suurendas dividendi väljamakse määra 60 protsendilt 100 protsendini jooksva aasta maksueelsest kasumist. Muudatus mõjutab kasumit, mis on teenitud alates 2017. aasta jaanuarist.

Otsuse taga on panga sõnul Eesti maksuseaduse muudatused, mis puudutavad tulu ja dividendide maksustamist. Uute maksureeglitega väheneb ettevõtte regulaarsete dividendide tulumaksumäär 20 protsendilt 14 protsendile. Ülejäänud summalt arvestatakse tulumaksu 20 protsenti. 14-protsendiline maksumäär viiakse sisse kolmeaastase perioodi jooksul perioodil 2018-2020.

Erinevalt teistest ettevõtetest peavad pangad hakkama maksma 14 protsendilist avansilist tulumaksu jooksva aasta kasumilt, sõltumata sellest, kas see makstakse dividendidena välja või mitte. Seda on dividendide väljamaksmisel võimalik tasaarveldada.

«Oleme otsustanud maksta alates 2017. aasta algusest dividendina välja kogu Eestis teenitud kasumi. See tähendab, et ka tulumaksu tasume kogu teenitud kasumi pealt siis kui see teenitakse. Oleme kogunud korraliku kapitalipuhvri ja meil ei ole enam vaja täiendavat kapitali koguda. Arvestades muutusi Eesti maksusüsteemis, on see muudatus mõistlik,» ütles Swedbank Eesti juht Robert Kitt pressiteates.

«Siiani on Swedbank maksnud dividendideks 60 protsenti teenitud kasumist, ülejäänu on kogunenud reservi,» rääkis Kitt ja lisas et Eesti majanduse stabiilne kasv toetab jätkuvalt laenuportfellide kasvu nii ettevõtete kui ka eraisikute puhul.

Swedbank Eesti 2017. aasta üheksa kuu kasum langes aastaga 4 protsenti 125,1 miljoni euroni. Enim mõjutas kasumit kõrgem tulumaksukulu ja maksude eelne kasum kasvas 6 protsenti.

Laenumahud kasvasid käesoleva aasta esimese üheksa kuuga aastases võrdluses 4 protsenti. Kõige rohkem kasvasid kodulaenud, tarbimislaenud ja liisingu portfell.

Ka hoiuste mahud kasvasid kolme kvartaliga aastavõrdluses 4 protsendi võrra. Suurt kasvu näitasid kodumajapidamiste hoiused, samas kui ettevõtete hoiused kahanesid.

Krediidikvaliteet püsis Swedbankil Eestis tugevana. Laenukahjumite reserv vähenes 1,6 miljoni euro võrra. Mullu samal perioodil tegi Swedbank 3,3 miljoni euro ulatuses laenukahjumite eraldisi.

Puhas intressitulu vähenes üheksa kuuga aastavõrdluses 1 protsendi võrra. Kahanemise põhjuseks on peamiselt madalamad turuintressid, samas toetasid tulemust kasvavad laenumahud.

Puhas teenustasutulu kasvas kolme kvartali jooksul aastavõrdluses 3 protsenti, kuna varahaldusest ja maksete vahendamisest saadi suuremat tulu.

Kogukulud kasvasid 1 protsendi võrra. Peamiseks mõjutajaks olid kasvanud personalikulud. Haldus- ja amortisatsioonikulud vähenesid.

Mobiilipanga aktiivsete kasutajate arv on aasta jooksul on Swedbankil peaaegu kahekordistunud. Selleks, et parandada klientide kasutuskogemust panga digikanalites, lõi pank mobiilipanka uued teavitused e-arvete ja laenumaksete kohta.

Ka äriklientidele arendab Swedbank uusi digitaalseid lahendusi. Pank testib uut e-raamatupidamise lahendust, mida arendati koos majavälise partneriga. See tuuakse turule neljandas kvartalis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles