Eesti Energia alustab Narva allmaakaevandamisega 2020. aasta lõpus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandus.
Põlevkivi kaevandus. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Energia alustab Narva karjääris allmaakaevandusega ilmselt 2020. aasta lõpuks, eesmärgiga kaevandada ligi 3 miljonit tonni põlevkivi aastas.

«Kui kõik eeldused peavad paika, loodame 2020. aasta lõpus või 2021. alguses esimest toodangud allmaakaevandusest,» ütles Eesti Energia juhatuse liige Andres Vainola Eesti Energia keskkonna ja energeetika konverentsil. Tema sõnul võiks 2021. aastal toodangu maht jõuda juba ligi 3 miljoni tonni kaevandatud põlevkivini aastas, mis annaks üle 6 teravatt-tunni primaarenergiat.

«Rahvusvaheline hange on välja kuulutatud. Huvilisi on palju ja mitmeid pakkumisi. Räägime vähemalt nelja-viie hanke pakkujaga läbi,» lisas Vainola.

Senine pealmaakaevandus asendub edaspidi allmaakaevandusega seetõttu, et maapinnalähedaste põlevkivikihtide ammendumisega ning kaevandamise lõunapoole liikumisega jäävad kaevandatavad põlevkivikihid sügavamle ning katendkihi eemaldamine muutub kallimaks.

Kasutusele võetakse kombainkaevandamise tehnoloogia, mis Vainola sõnul vähendab allmaakaevandamisel tekkivaid kadusid ja keskkonnamõjusid.

«Kombainkaevandamine vähendab põlevkivi kadusid 5-10 protsendile. Seni oleme allmaakaevandustes kasutanud kamberkaevandamise meetodit, kus jätame 22-35 protsenti põlevkivist maa alla maapinda toestama. Kombainkaevandamise puhul kaevandatud alal maapind langetatakse ja saame maa alt seetõttu rohkem põlevkivi kätte,» on varasemalt öelnud Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals.

Rahvusvahelise riigihanke käigus hangib Eesti Energia allmaakombaini, laetugede süsteemi ja kombaini toetava taristu, milleks on elektrivarustus, konveiersüsteemid, purustid ja muu selline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles