Tuleva eksitas õiguskantsleri nimel avalikkust

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleva üks asutajatest Tõnu Pekk.
Tuleva üks asutajatest Tõnu Pekk. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tänavu märtsis saatis pensioniühistu Tuleva välja pressiteate pealkirjaga «Õiguskantsler: teise samba paindlikkust tuleks suurendada kindlustusfirmade kasumi arvel», mis oli õiguskantsleri sõnul aga eksitav ja kantud vaid ühistu turunduslikest eesmärkidest. 

Nimelt oli Tuleva palunud õiguskantsler Ülle Madisel kontrollida, kas Eesti inimestele seatud piirangud oma pensionivara kasutamisel rikuvad omandipõhiõigust. Tuleva vahendas õiguskantsleri vastust nii, et inimestele seatud piirangud pensionivara kasutamisele pole põhiseadusega ilmselges vastuolus, aga riigikogu peab otsima lahendusi pensioni teise samba kitsaskohtadele, suurendades väljamaksete paindlikkust kindlustusfirmade kasumi arvel.

Seepeale palus kindlustusfirmade liit oktoobri alguses Ülle Madisel täpsustada, mida õiguskantsler kindlustusfirma kasumi arvel paindlikkuse suurendamise all silmas pidas. Õiguskantsler vastas, et Tuleva oli kasutanud põhiseadusliku institutsiooni vastust kontekstita ja turunduslikel eesmärkidel.

«Kahjuks on ärikonkurentsist või muudest põhjustest tulenevalt mõnd lauset, täpsemalt süsteemi paindlikkuse seostamist kindlustusandjate ärikasumiga, kasutatud kontekstiväliselt turunduslikel eesmärkidel. Üks pakutud teema ja küsimus muudeti väiteks ja seda püüti esitleda õiguskantsleri seisukohana,» kirjutas Ülle Madise liidule saadetud vastuses. «Õiguskantsler hindab normide põhiseaduspärasust, mitte nende maailmavaatelist või ärilist kasulikkust. Seepärast eksitati nõnda toimides avalikkust,» lisas ta.

Tuleva juht Tõnu Pekk sõnas, et õiguskantsler ei ole nende nimetatud pressiteate aadressil etteheiteid teinud.
«Nimetatud pressiteate saatsime õiguskantsleri büroole teadmiseks enne avaldamist ning palusime ka luba õiguskantsleri pilti selle juures kasutada, mille me ka saime,» toonitas Pekk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles