Uberi ja Taxify vaenamisaeg Eestis saab läbi (4)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutirakendused jätavad takodispetšerid tööta.
Nutirakendused jätavad takodispetšerid tööta. Foto: Aivar Aotäht

Alates novembrist jõustuvad ühistranspordiseaduse muudatused, mis võimaldavad osutada platvormipõhist taksovedu, ehk annavad õiguslikud raamid sellistele teenustele nagu täna pakuvad näiteks Uber ja Taxify.

 Seaduse järgi muudetakse taksoteenuse osutamine paindlikuks ja teenust võib osutada ka infoühiskonna teenuse vahendusel nn platvormi kaudu, teatas majandusministeerium. Kui takso tellimine ja hinna arvestamine toimub IT-teenuse kaudu, siis sellise veo tegemisel ei ole taksomeeter kohustuslik. Samuti ei kehti kohaliku omavalitsuse poolt kehtestatud hinnapiirid, kuna tarbija näeb sõidu maksumust juba taksot tellides.

Loe ka: «Harukordne maailmas: Uber tõuseb Eestis ametliku taksoettevõtte staatusesse»

 Muudel juhtudel peab kasutama taksomeetrit, kui näiteks sõitjad võetakse peale tänavalt ja taksopeatusest või kui takso tellimine toimub kõnekeskuse kaudu.

Uue seaduse kohaselt on võimalik taksovedu osutada kahel viisil:

  •  nn traditsiooniline taksovedu, kus hinda arvestatakse taksomeetri abil ning takso peab olema varustatud seaduses sätestatud taksotunnustega, milleks on taksomeeter, printer, plafoon, hinnakiri ja kaubamärk taksol
  • nn platvormipõhine taksovedu, kus tingimuseks on, et takso tellimine ja hinna arvestamine peab toimuma infoühiskonna teenuse vahendusel ning muid kohustuslikke taksotunnuseid sõidukil olema ei pea.

Mõlema taksoveoliigi puhul peavad olema täidetud järgmised seaduses sätestatud loakohustused:

  • taksoveo korraldajal ehk vedajal peab olema taksoveoluba – annab õiguse korraldada taksovedu
  • sõiduauto juhil peab olema teenindajakaart – annab õiguse töötada sõidukijuhina taksoveol
  • sõidukil peab olema sõidukikaart – tõendab õigust kasutada sõidukikaardile kantud sõidukit taksoveol.

Kõiki lube annavad jätkuvalt välja kohaliku omavalitsuse üksused. Taotlus loa saamiseks tuleb esitada kas paberkandjal või elektrooniliselt kohaliku omavalitsuse üksusele. Elektrooniliselt on võimalik lube taotleda majandustegevuse registri veebilehe kaudu aadressil.

Taksoveoluba on võimalik taotleda juba praegu. Platvormipõhise taksoveo teostamiseks vajalikku juhi teenindajakaarti ja sõidukikaarti on võimalik taotleda alates 1.11.2017.

Lubade menetlusaeg kohalikus omavalitsuses on 7 päeva. Lubade taotlemisel kaasnevad riigilõivud järgmiselt:

  • taksoveoluba – 64 eurot
  • teenindajakaart – 38 eurot
  • sõidukikaart – 20 eurot

 Lisaks jõustuvad muudatused, mille tulemusel kaotatakse taksojuhi ametikoolituse kohustus. Samuti annab seadus võimaluse osutada taksoveoteenuseid kogu Eesti territooriumil, arvestades iga omavalitsuse territooriumil kehtestatud nõudeid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles