30 aastat mustast esmaspäevast

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval käis Dow Jonesi tööstukeskmine korraks juba üle 23 000 punkti taseme.
Kolmapäeval käis Dow Jonesi tööstukeskmine korraks juba üle 23 000 punkti taseme. Foto: Spencer Platt/AFP/Scanpix

Täna möödub 30 aastat päevast, mil USA aktsiaturud tegid ajaloo suurima päevase kukkumise. Olgugi et majandusse on sügavama jälje jätnud nii üheksa aastat tagasi toimunud finantskriis, millest pole praeguseni päris lõpuni toibutud, kui ka 1929. aasta börsikrahh, mis tõi kaasa suure depressiooni, peetakse musta esmaspäeva nii oma sügavuse kui ka turgude kiire taastumise poolest ajalooliseks börsikrahhiks.

Pärast 1980. aastate alguse majanduskriisi hakkas Ameerika Ühendriikide majandus 1985. aasta lõpus ja 1986. aastal kiiresti tõusma. Ka aktsiaturud kerkisid jõudsalt. USA tähtsaim ja kuulsaim aktsiaindeks Dow Jonesi tööstuskeskmine oli 1987. aasta augustis kerkinud varasema aasta lõpu seisuga võrreldes 44 protsenti.

Närvilisus turgudel algas juba mõni päev varem. Reedel, 16. oktoobril tabas Iraani rakett Kuveidi ranniku lähedal USA naftatankerit. Pinged Lähis-Idas kasvasid, lisaks kirjutas meedia järgmisel nädalavahetusel majanduses valitsevatest riskidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles