Kasela: Rakvere lihatööstusest vallandatud südikad töötajad võtaks ise tööle! (5)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kasela
Indrek Kasela Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Jõuliselt laieneva kalatöötlusfirma PRFoodsi juhatuse liige Indrek Kasela ütles, et tema võtaks Rakvere lihakombinaadist streikimise tõttu sule sappa saanud töötajad oma firmasse tööle. 

«Kust saaks nende Rakvere vallandatud töötajate kontaktid, keda ähvardati, et tagasi tööle enam ei võeta?» uuris Kasela sotsiaalmeedias. «Sellised südikad töötajad võtaks ise tööle!»

Tema sõnul on Rakvere lihakombinaadi omanikfirma HKScan otsustanud, et «liha ja muna on muutunud toiduaineteks, mille puhul on töö hinnaks veri ja pisarad».

Hiljem ütles Kasela Postimehele, et selline pakkumine sai tõesti tehtud. Kuna ja mis tööd ettevõtja vallandatud inimestele pakkuda saaks, ta täpsustada ei soovinud

«Ma pole kõigi detailidega kursis, aga need meetodid, millega tööandja probleeme lahendab, ei tundu kuidagi õiged. Liiga dramaatiliseks on asi kiskunud,» leidis ettevõtja.

Kasela ettevõte PRFoods tegeleb kalatoodete tootmisega Eestis, Soomes ja Suurbritannias ning kalakasvatusega Rootsis ja Soomes. Tooteid müüakse rohkem kui kolmekümnel eksportturul üle maailma.

HKScan kontserni kuuluva Rakvere lihatööstuse tapamaja 27 töötajat alustasid teisipäeval tööseisakut, et nõuda töötajatele palka juurde. Tööandja peab tööseisakut ebaseaduslikuks ning leiab, et see on vastuolus töölepinguseadusega, samuti pole ettevõttes ametiühingut.

Tööseisak lõppes teisipäeva õhtul sellega, et HKScan vallandas kolm töötajat. Hiljem otsustas ettevõte, et lahti lastud töötajaid enam tagasi ei võeta.

“Igal aastal vaatame ettevõttes üle vastavalt üleriigilistele palgauuringutele töötajate palgad, muude hüvede paketi ning investeerime töökeskkonna parendamisse,” selgitas HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere toimuvat teisipäeval Virumaa Teatajale. 

Anne Mere tunnistas, et on lihatööstuses olnud 14 aastat, kuid varem pole streike olnud. «Saime esimese kirja tapamaja töötajatelt kaks nädalat tagasi, kus nõuti kahekordset töötasu ja ähvardati tööseisakuga,» ütles Mere.

Mere sõnul on töötajatega korduvalt läbi räägitud, kuid sellest hoolimata algas teisipäeva hommikul streik. Ta lisas, et loodab väga, et asi ei lähe juristide lahendada ja leitakse lahendus ikkagi omavahel. 

HKScan Estonia on Eesti suurimaid toiduainetööstuse ettevõtteid, mis kuulub HKScan kontserni. HKScan Estonia alla kuuluvad Rakvere lihatööstus ja Tallegg.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles