Euroopa innovaatilisemad riigihanked panevad rõhku taaskasutusele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa innovaatilisemad riigihanked said tunnustuse taaskasutuse eest.
Euroopa innovaatilisemad riigihanked said tunnustuse taaskasutuse eest. Foto: PantherMedia/Scanpix

Eile õhtul anti Tallinnas üle auhinnad Euroopa kõige innovaatilisemate riigihangete tegijatele. Nende käigus hangiti taaskasutatud tekstiilmaterjale, ökomärgisega koolihooneid ja ümbertöödeldud mööblit.

Auhindu üle andnud Eesti majandusministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi märkis, et tänavused võitjad näitavad valdkondade mitmekesisust, kus riigihankeid kasutatakse nii raha kui CO2 säästmise eesmärgil, pidades silmas ka laiemaid strateegilisi eesmärke.

«Uus mõtteviis, mille võitjad riigihangete maailma toovad, on väärtus iseeneses,» lausus Lubi. Jaroslav Kracun Euroopa Komisjonist lisas, et kõiki selle aasta võitjaid tuleb tunnustada jätkusuutlikkuse ja innovatsiooni rakendamise eest.

«Need võiduprojektid on eeskujuks ning näitavad, kuidas riigiasutused üle Euroopa saavad innovatsiooni ja jätkusuutlike hangete kaudu saavutada sotsiaalseid ja keskkonnalaseid eesmärke,» sõnas Kracun.

Aasta säästliku hanke auhinna sai ökomärgisega lasteaia ehitise hanke eest Hyvinkää linnavalitsus Soomest.

Hollandi kaitseministeerium pälvis aasta uuenduslikuma hanke tunnustuse taaskasutatud tekstiilmaterjalide hanke eest, millega Madalmaade sõjaväelastele tarniti 100 000 rätikut, 10 000 lina ja 53 000 kombinesooni, kusjuures uuendusliku riigihanke abil hoiti kokku 233 miljonit liitrit vett ja 69 000 kg süsinikdioksiidi.

Aasta parimaks hankemenetluseks nimetati Wales'i riikliku tervishoiuameti ümbertöödeldud kontorimööbli hange. Hanke tulemusena varustati tervishoiuametit 2500 mööbliesemega, millest vaid 6 protsenti olid uued ostud.

Sellega suunati ümber 41 tonni prügilasse minevaid jäätmeid, saavutades 134 tonni süsinikdioksiidi kokkuhoidu ning luues samal ajal töökohad seitsmele pikaajaliselt tööta olnud puudega inimesele.

Eile Tallinnas toimunud innovaatiliste riigihangete auhinnatseremoonia oli osa Euroopa Liidu Eesti eesistumise raames toimuva innovatsioonihangete konverentsi programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles