Jürgen Ligi: natuke kannatust on veel vaja

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Peeter Langovits.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et üldist palgatõusu avalikus sektoris veel oodata pole. Kui majanduskasv saab hoogu juurde ja maksulaekumised suurenevad, küll siis tulevad ka palgatõusud.


Millal avalikus sektoris palgad tõusma hakkavad? Küsimus käib riigiametnike, aga ka õpetajate, arstide, meditsiiniõdede, politseinike ja päästjate kohta.

Üldine palgakulu ei saa lähiajal kasvada, sest need eelarveosad, kust palku makstakse, on endiselt puudujäägis. See ei tähenda, et ei võiks kasvada konkreetsed palgad. Riigi efektiivsemaks muutmise üle tuleb kogu aeg mõelda.

Mida aga öelda nendele õpetajatele ja arstidele, kes hakkavad palka juurde küsima? Nad kindlasti hakkavad seda tegema, ametiühingud ja erialaliidud juba räägivad läbi neil teemadel. Õpetajad on oma nõudmised juba sõnastanud, arstid, päästjad ja politseinikud valmistavad samuti neid ette.

Kas peaksin neile ütlema midagi muud kui seda, mida tean ja mis on minu kohus? Neil, kes end tühjast jutust jõukamana tunnevad, soovitan pöörduda järgmise poliitiku poole.

Kuidas seda dilemmat aga siis lahendada? Ma saan aru, et ühelt poolt on vaja riigieelarve tasakaalu saada, aga teisalt survestavad hinnatõus ja erasektori palgatõus ka avalikku sektorit. Kas te ei karda, et kui riik palka ei tõsta, siis suureneb taas arstide, õpetajate, päästjate lahkumise tõenäosus?

Majanduse jõudmiseni buumiaegsete mahtudeni läheb veel aega, samas oli üks buumi probleeme ja kriisi põhjusi liigkiire palgakulude kasv, ka riigisektori palgasurve erasektorile.

Me ei jätka samast kohast ega samamoodi. Hinnatõusu saame aga ainult kiiremaks muuta, selle põhjus ei ole seni Eestis.

Seepärast ei tohi endale sellist dilemmat sisendada. Ei tohi endale sisendada ka seda, et suudame mitu korda kõrgemate palkadega välismaal või mõne kiiresti kasvama hakkava sektoriga võidu joosta.

Natuke kannatust on vaja. Kui meie majanduskasv on saanud õigetele alustele, hakkab tasapisi tootma rohkem makse ning võimaldama ka palgatõuse, kahanevad vahed teiste riikidega üsna pea kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles