Hiina aseminister: Eesti põllumajandus on väga ainulaadne

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad karjamaal.
Lehmad karjamaal. Foto: Mihkel Maripuu

Eelmisel nädalal Eestit külastanud Hiina asepõllumajandusministri Chen Xiaohua sõnul on Eesti põllumajandus väga ainulaadne ning Hiina turg on Eesti põllumajandustoodetele avatud.

Kuidas Eesti põllumajadus, mis maailma mastaabis on väga väike, tõmbas endale Hiina tähelepanu?

Eesti põllumajandus on väga ainulaadne.

Mille poolest on see ainulaadne?

Ennekõike selle poolest, et viimastel aastatel on põllumajandus Eestis arenenud kiiresti. Arengut näeb selle sektori struktuuris ja tootmismahtudes ning ka põllumajandustoodete kvaliteedis. Eriti tõuseb Eesti esile oma piimatoodete sektori ja toidutöötlussektoriga, mis võivad olla teistele riikidele eeskujuks.

Kas Hiina loodab Eestist piimatooteid importida?

Hiina põllumajandusturg on avatud. Võite leida Hiina põllumajandustooteid teiste riikide turgudelt ja paljude teiste maade põllumajandustooteid Hiina turult. Kas impordime põllumajandustooteid või mitte, selle otsutavad ennekõike turu vajadused, teiseks toote kvaliteet ning kolmandaks - hind ei tohiks olla väga kõrge

Miks Hiina võiks tahta osta Eest tooteid? Need on ju kallimad kui omad, ma oletan.

Tegelikult põllumajandusstoodete hind Hiinas on vahel kõrgem ja vahel madalam võrreldes maailmaturuga. Ei saa teha järeldust, et Hiina põllumajandustoodete hind on madalam või kõrgem kui maailmaturu oma.

Kas Hiinat ähvardab toidu nappus, nagu mõned eksperdid ütlevad?

See väide on põhjendamatu. Põllumajandustoodete pakumine on Hiinas piisav. Tegelikult oleme edukalt lahendanud 1,3 miljardi inimese toitmise küsimuse.

Mida on Hiina põllumajandusel pakkuda Eestile?

Need kaks riiki täiendavad põllumajandustoodete kaubanduses üksteist. Me impordime kaupu Eestist, kui selle järele on vajadus, ning vajadusel ekspordime Hiina kaupu siia. Põllumajandustoodete kaubanduse kasvumäär nende kahe riigi vahel on ligi 30 protsenti aastas. Sel on potentsiaali veelgi kasvada. Oleme võtnud Hiina ettevõtjaid endaga kaasa sellele visiidile Eestisse, loodame tugevdada koostööd põllumajandussektoris. Ükskõik, kas see on koostöö kaubanduse või investeeringute alal, võin kinnitada, et see saab olema vastastikku kasulik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles