Kodumaine tarbimine hakkab jalgu alla saama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Kaivi märkis siiski, et 
ostab vähem kui aasta tagasi.
Anneli Kaivi märkis siiski, et ostab vähem kui aasta tagasi. Foto: Laura Oks

Statistikaameti kinnitusel kosus jaemüük selle aasta märtsis viis protsenti, analüütikud nimetavad seda heaks tulemuseks. Kõige rohkem kasvas aastatagusega võrreldes majatarvete, kodumasinate ja ehitusmaterjalide müük.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse spetsialisti Karel Lemberi sõnul andis sellesse oma panuse töötute arvu vähenemine – aastaga kolmandiku jagu.

Kõige rohkem kasvas majatarvete ja kodumasinate müük, aastases võrdluses koguni veerandi võrra. Eestis Euronicsit esindava Sandman Grupi tegevjuhi Martin Pedai sõnul on huvi kodumasinate vastu tõepoolest tõusutrendis.

«Märts on tuludeklaratsiooni tagastamise kuu. Kui tavaliselt kulutatakse tagastatud summad puhkusele, siis sellel aastal olid Egiptuses rahutused ja tagastatud summad kulutati hoopis kodumasinatele,» märkis ta.

Ka paljud Postimehe küsitletud inimesed kinnitasid, et on hiljuti kodumasinaid ostnud või plaanivad lähiajal osta. Väikest last kasvatavad Reigo ja Gertrud Päts märkisid, et kavatsevad osta nõudepesumasina. «Kui värske perekonnaliikme peale kulub palju aega, on elu lihtsamaks tegevad masinad väga teretulnud,» nentisid nad.

Ka Peeter Paluvits tunnistas, et tal on kodumasinapoodi asja olnud. «Ostsin naistepäevaks pesumasina ja jõuludeks uue elektripliidi. Asjad said lihtsalt vanaks ja tuli uued osta.»

Lisaks kodumasinatele kasvas aastatagusega võrreldes ka tööstuskaupade müük. Toidukaupade müük on aga protsendi jagu langenud, kuna hinnatõus selles vallas on olnud kõige kõrgem. Koos hindadega on tõusnud aga ka kaupluste müügitulu, mis Lemberi sõnul on kaheksa protsenti suurem kui aasta eest.

Anneli Kaivi kinnitas, et kulutab pigem vähem kui aasta tagasi. «Riideid olen ostnud, eriti sporditarbeid. Paljud vajalikud asjad said aga hinnatõusukartuses enne euro tulekut ära ostetud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles