Jaapani terasetootja võltsis andmeid auto- ja lennukitööstusele saadetud toodangu kvaliteediomaduste kohta

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kobe Steeli juhid vabandavad Tokios toimunud pressikonverentsil ettevõtte võltsimiste pärast.
Kobe Steeli juhid vabandavad Tokios toimunud pressikonverentsil ettevõtte võltsimiste pärast. Foto: KYODO Kyodo/REUTERS/Scanpix

Jaapani terasetootja Kobe Steeli aktsia kukkus täna hommikul 18,5 protsenti, pärast seda, kui ettevõte tunnistas, et võltsis andmeid, kus näitas, et nende alumiinium- ja vasetooted vastasid klientide nõudmistele.

Kobe tunnistas, et müüs alumiinium- ja vasetooteid, mis ei vastanud kvaliteedinõuetele, enam kui 200 ettevõttele, toodangu saajate hulgas oli auto- lennuki- ja ilmselt ka raketitööstusettevõtteid. Bloombergi andmete kohaselt kuuluvad Kobe suuremate klientide hulka Mitsubishi, General Motors, Ford Motor, Nissan, aga ka lennukitootja Boeing.

Võltsitud on toodete tugevust ja kestvust näitavaid andmeid. Kobe sõnul avastasid nad pettuse, kui inspekteerisid toodangut, mis väljastati 12 kuu jooksul kuni selle aasta augustini, aga võib puudutada ka toodangut kuni 10 aastat tagasi.

Kobe klientidelt pole seni veel kaebusi ebakvaliteetse toodangu kohta tulnud, aga nad kinnitavad, et hakkavad hoolega uurima, kas see võib mõjutada nende lõpptoodangut.

Boeing ütles, et pärast teate saabumist on nad teinud põhjaliku analüüsi.

«Mitte midagi meie analüüsist ei vii järelduseni, et selle teema pärast peaksime mures olema turvalisuse pärast, aga uurimise lõpetamiseni jätkame koostöös varustajatega,» lausus Boeing oma pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles