Investor Mari: minu ootamatu tulemusega üheksa kuud (1)

Investor Mari
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor Mari
Investor Mari Foto: .

Kui ma jaanuari alguses investeerimisega alustasin, siis sellisele tulemusele jõudmist ma küll ei oodanud.

Esimesi oste tehes süda ikka värises sees, aga kuude edenedes enesekindlus kasvas. Kordasin endale alguses pidevalt, et investeerin ainult seda raha, mida mul otseselt elamiseks vaja pole ehk et selle raha kaotamine ei tähenda isiklikku pankrotti. Seda viimast aga ei tulnudki.

Teisipäeva õhtu seisuga on minu investeerimiskonto rohkem kui 700 euroga plussis, mis tähendab 12,6-protsendilist tootlust üheksa kuuga. Aktsiainvesteeringute ajalooline keskmine tootlus jääb 7-8 protsendi juurde aastas, mis tähendab, et võin enda üle päris uhke olla.

Kõige parem investeering on seni olnud Leedu pank Šialuliai, millest ma alguses ei osanud midagi arvata. Ent aktsiaanalüütikud kiitsid ja soovitasid seda ning nii ma selle ostu tegin. Ja nagu ikka, näitas aeg, et endast targemate inimeste nõu tasub kuulata. Šialuliai on teinud praeguseks 48-protsendilise tootluse.

Hea meel on ka kodumaise panga LHV üle, mille aktsia ostmisest alates kindlalt rohelises püsinud ning praeguseks ennast 21 protsenti suuremaks kasvatanud.

Kõige kehvemas seisu on üheksa kuu tulemuste järgi Tallinna Vesi. Pikalt veninud kohtuvaidlus riigiga avaldas aktsiale siiski suuremat mõju, kui mina ja mu nõuandjad eeldasime. Hetkel on aktsia minu portfellis 10-protsendilises miinuses.

Tallinna Vesi tundubki praeguse seisuga olevat minu senine suurim möödapanek. Eeldasin ostes, et ehk on negatiivne uudis tariifivaidluse kaotamise kohta juba aktsia hinnas sees, kuid eksisin. Ringkonnakohus jättis jaanuaris Tallinna Vee ja konkurentsiameti vahelises tariifivaidluses rahuldamata ettevõtte esitatud apellatsioonikaebuse.

See kohtuotsus mõjutas Tallinna Vee dividendiotsust. Aprilli lõpus teatas Tallinna Vesi, et maksab esialgu välja vaid 60 protsenti tavapärasest dividendist ning ülejäänud 40 protsendi osas langetatakse otsus pärast käimasoleva tariifivaidluse lõppu. Nii riigikohtust kui ka rahvusvahelisest arbitraažikohtust ootab ettevõte otsuseid selle aasta jooksul. Kahtlemata on see kõik avaldanud ettevõtte aktsiale suuremat mõju kui suutsin ette näha.

Suvel soetatud investeerimisfirma Blackstone aktsiad pole ka veel plussi jõudnud. Maksin 40 aktsia eest 1163 eurot, lisaks teenustasu 14,40 eurot ja praeguse seisuga on see investeering 20 euroga miinuses. Tõsi, suve lõpul oli vahepeal miinus juba 80 euro kandis, seega on olukord pisut paranenud. Samas on aktsia olnud hea dividenditootlusega ja küllap ta ka muidu kosub, vähemalt ajalugu annab lootust.

Aga tagasi toredamate uudiste juurde. Lisaks aktsiatele olen soetanud ka fondiosakuid ja ei saa kurta tulemuste üle.  Nii Jaapani autotootjaid sisaldav fond kui globaalseid hiigelfirmasid koondav  iShares Global 100 on mõlemad kenasti rohelised.

Ka dividende olen nende üheksa kuu jooksul korraliku peotäie saanud. Summana suurima dividendi maksis Tallinna Kaubamaja, kuid Šiauliai lisas väikesel dividendile veel ka lisaaktsiaid.

Kuna tegin viimase ostu juuli lõpus ehk rohkem kui kaks kuud tagasi, siis arvan, et aeg on hakata jälle elavamalt tegutsema. Teen lähiajal kindlasti vähemalt ühe uue ostu ja annan sellest kohe ka lugejatele teada.

Mari portfell paisub kenasti

Portfell 10.10 kella 16:45 seisuga

Aktsia/fondiosak Ostuhind eurodes Kasum eurodes

Tallinna Kaubamaja  957     -2

Merko                    746    23,49

Tallinna Vesi           745     -75,60

LHV                       927    193

Šiaulių                   920     445,60

Jaapani indeksfond 994      57,55

iShare indeksfond  1210     105,99

Blackstone                   1163 -20,09

Kokku                  7662    728,54

Dividendid

Tallinna Kaubamaja 63

Šiaulių  8.50

LHV 15

Merko 33,21

Tallinna Vesi 29,16

Jaapani indeksfond 17,17

iShare indeksfond  14,23

Kokku portfelli kasum + dividendid: 887,41

Kogu portfelli tootlus 9 kuuga 12,6%

allikas: investor Mari

Kes on Mari?

  • Investor Mari on Postimehe välja mõeldud investor, kes sai 7000-eurose päranduse, millest enamiku on ta juba investeerinud.
  • Päranduse lõppedes jätkab Mari investeeringuid juba igakuistest säästudest väiksemate summade kaupa.
  • Investor Mari annab lugejatele vähemalt paar korda kuus teada oma uutest ostudest, edusammudest või tagasilöökidest.
  • Investor Mari ei tee mõne ettevõtte aktsiatega tehinguid ajal, mil on teada, et selle ettevõtte kohta on tulemas oluline uudis.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles