Ärimees Henry Kallas jäi lõplikult süüdi maksukuriteos

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Kallas
Henry Kallas Foto: Andras Kralla, Äripäev

Luksusliku elustiiliga silma paistnud ärimees Henry Kallas jäi möödunud nädala lõpus tehtud riigikohtu lahendiga lõplikult süüdi maksukuriteos.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistas Kallast maksukuriteos, mille tagajärjel jäi riigile laekumata üle 410 000 euro makse. Süüdistuse kohaselt ostis Henry Kallase juhitud osaühing 2011. aasta kevadel Tallinnas Tornimäe kvartalis ligi pool miljonit eurot maksnud korteri ja deklareeris selle äriotstarbel soetatud kinnisvarana, kuigi tegelikult asus Kallas seal ise elama.

Esitades maksu- ja tolliametile 2011. aasta aprilli käibedeklaratsioonis teadvalt valeandmeid ja suurendades sellega käibemaksu seadust eirates alusetult tagastusnõuet summas 80 948 eurot, pani Kallas toime maksukuriteo. Samuti jättis ta 2011. aasta aprilli tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonis deklareerimata tulumaksu 129 107 eurot ja sotsiaalmaksu 202 883 eurot tulumaksuseaduses sätestatud erisoodustuselt, millega pani samuti toime maksukuriteo. Kokku varjati maksukohustust summas 412 938 eurot.

Harju maakohus mõistis Kallase mullu juunis süüdi maksukuritegudes ja määras talle kaheaastase tingimisi vangistuse sama pika katseajaga. Maakohtu otsuse peale esitasid apellatsiooni Kallase kaitsjad, kes taotlesid maakohtu otsuse tühistamist ja Kallase õigeksmõistmist.

Asja aruanud ringkonnakohus kergendas Kallase süükoormat, leides, et ei ole tõendatud, et osaühing oleks teinud Kallasele sellise erisoodustuse, millelt oleks jäetud maksmata tulu- ja sotsiaalmaksu kuriteona kvalifitseeritavas ulatuses. Seega tühistas Tallinna ringkonnakohus Harju maakohtu juunikuise otsuse Kallase süüdimõistmises maksuhaldurile valeandmete esitamise eest ja talle mõistetud liitkaristuse osas, muus osas jäi süüdistus kehtima. Kallase karistuseks kujunes ringkonnakohtus poolteise aasta pikkune tingimisi vangistus kaheaastase katseajaga.

Möödunud nädala lõpus jäi riigikohtus ringkonnakohtu lahend süüdimõistmise ja karistamise osas jõusse.

Kallas: olen iseendaga rahu teinud

Henry Kallas ütles Postimehele saadetud kommentaaris, et ta on iseendaga rahu teinud, sest nimetatud kinnisvaratehingust on tänaseks möödunud juba pea seitse aastat.

«See eksimus ei defineeri mind, vaid aitab nii minul kui ka teistel õppida sellest kogemusest. Käisin hiljuti Camino de Santiago palverännakul kus mõistsin veel enam, et minu ümber on palju suuremaid muresid kui need mis mind kammitsevad ja ka sellel põhjusel olen otsustanud Riigikohtus mulle hüvitatud 10 000 eurot anda heategevusse,» ütles Kallas. 

Ta lisas, et riigikohtu lahend kinnitas tema ja kaitsjate arusaama, et süüdistuses ette heidetud tulu- ja sotsiaalmaksu osas, mis moodustas ligemale 320 000 eurot, ei ole toimitud valesti - selles tehti õigeksmõistev otsus.

«Käibemaksu puudutavas osas ligemale 81 000 ulatuses olin toiminud arvestusmeetodi valikul valesti ja selle osas oli vastav otsus teada juba mais kui Riigikohus kaitsjate kassatsiooni menetlusse ei võtnud. Vastav käibemaksu summa on ümberarvestuse meetodil tasutud riigile juba varasemalt,» ütles Kallas. 

«Maksuõiguslike asjaolude kõrval oli selles menetluses keskseks küsimuseks ka digitaalsete tõendite kogumine ja kasutamine ning loodan, et oleme kaitsjatega juhtinud mõningast tähelepanu selle osa kitsaskohtadele ning vastava erisätte seadusandlusesse toomise vajalikkusele,» lisas Kallas juurde

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles