SEB alustab välkmaksete pakkumist

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB
SEB Foto: Žygimantas Gedvila/15min.lt/Scanpix Baltics

Novembris hakkab SEB pakkuma oma klientidele välkmaksete võimalust, mis võimaldab teostada Euroopa-siseseid ning kuni 15 000-euroseid ülekandeid ööpäevaringselt mõne sekundiga.

Tarbijal kaob sellega vajadus meeles pidada, millal on pankadevaheliste kliiringute ajad või millistel riiklikel pühadel ülekandeid ei tehta, teatas SEB.

«Tänapäeva maailmas liigub info meie ümber välgu kiirusel. Isiklikud sõnumid, uudised ning info autoliikluse kohta jõuavad meieni mõne sekundiga ja ainult pankadevahelised maksed on sellest rütmist justkui maha jäänud,» ütles SEB juhatuse esimees Allan Parik.

Välkmaksete süsteemi rakendamisel hakkab raha liikuma sama kiiresti ja sujuvalt, kui seda teeb info tänu interneti levikule. Raha kohale jõudmisele kuluvate tundide või isegi päevadega arvestamine jääb seega ajalukku, lisas Parik. 

Alates novembrist käivitab SEB välkmaksete vastuvõtmise võimaluse ning pärast teenuse edukat testimist lisandub sellele ka välkmaksete algatamine. Välkmaksete kohale jõudmisega on oodata positiivset mõju e-kaubandusele, äritegevusele ja igapäevaarveldustele. Paljudel juhtumitel saab välkmakseid käsitleda mugava alternatiivina sularahamaksetele.

Selleks, et välkmaksete lahendust kasutada, ei pea SEB kliendid oma harjumuspäraseid maksetoiminguid muutma. Võimalusel algatatakse automaatselt välkmakse, mille hind on SEB kliendile sama mis tavamaksel. Paralleelselt välkmaksetega jääb toimima ka Euroopa tavamaksete (SEPA) süsteem.

Välkmakse teostamiseks peavad tulevikus nii makse saatja pank kui ka saaja pank olema mõlemad süsteemiga liitunud. Liitumine on Euroopa pankade jaoks vabatahtlik ning eeldab makseteenuse pakkuja valmisolekut  ööpäevaringseks maksete töötluseks. 

Välkmaksed on üleeuroopaline maksesüsteem, mis võimaldab teostada Euroopa-siseseid ning kuni 15 000-euroseid ülekandeid mõne sekundiga. Süsteemi eelis Euroopa tavamaksete (SEPA) ees on ööpäevaringne töö ja kiire maksete töötlus tänu protsesside automatiseerimisele.

SEB arendustöö selles projekti raames on korraldatud koostöös üleeuroopalisi makselahendusi pakkuva ettevõttega EBA Clearing. Välkmakse teostamiseks peavad tulevikus nii makse saatja pank kui ka saaja pank olema mõlemad süsteemiga liitunud. Liitumine on Euroopa pankade jaoks vabatahtlik ning eeldab makseteenuse pakkuja valmisolekut  ööpäevaringseks maksete töötluseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles