Mis toidukaubad on aastaga enim kallinenud?

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv
Toidukorv Foto: Aldo Luud/Scanpix

Kaupade ja teenuste hinnad langesid septembris möödunud kuuga võrreldes küll 0,1 protsendi võrra, kuid kasvasid aastataguse ajaga võrreldes 3,7 protsenti. 

Kaubad olid 2016. aasta septembriga võrreldes 3,7 protsenti ja teenused 3,5 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta septembriga võrreldes tõusnud 7,4 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,7 protsenti, teatas statistikaamet.

Enim on aastaga kallinenud toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogutõusust üle kolmandiku. Sellest omakorda kolmandiku andsid 12,5 protsenti kallimad piim. Piimatoodete, munade ja rasvade hind kerkis aastaga aga 26,4 protsenti. Näiteks või hind kasvas aastaga lausa 47 protsenti, väherasvane piim neljandiku ja kartul viiendiku võrra. Liha ja lihatoodete hind tõusis 2,9 protsenti ja värske puuvili 8,7 protsenti.

Alkohoolsed joogid ja tubakas andsid kogutõusust viiendiku, millest üle poole andis 26 protsenti kallim õlu ja kuuendiku 6,2 protsenti kallimad tubakatooted.

Suuremat mõju indeksile avaldas veel mootorikütuse hinnatõus. Bensiin oli 11,3 protsenti ja diislikütus 9,8 protsenti kallim kui mullu samal ajal. 

Augustiga võrreldes oli septembris tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks riietuse ja jalatsite sesoonsete soodusmüükide lõppemine ning uute hooajakaupade müügiletulek.

Kuise muutuse viis aga negatiivseks toidu ja mittealkohoolsete jookide 1 protsendiline odavnemine, mille põhjustas köögivilja 7,6 protsendiline ning kala ja kalatoodete 3,3 protsendiline hinnalangus. Samuti olid septembriks ostetud lennukipiletid 11 protsenti ja majutusteenused 9 protsenti odavamad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles