Kasumihoos Swedbank ennustab uue laenubuumi peatset tulekut

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Nordea ja Swedbanki eile avalikustatud kvartalitulemused räägivad sellest, et pangad on ka Balti riikides taas kasumis ning valmis üksteist laenutingimustega üle trumpama.

Nordea puhaskasum esimeses kvartalis oli Eestis üle 11 miljoni euro ja Swedbankil 46 miljonit. Kui võrrelda neid arve eelmise aasta sama perioodiga, siis näitab see selget liikumist pideva kasumi taastumise poole.

Swedbanki turuosa on pisut vähenenud nii hoiuste kui ka laenude osas, kuid isegi samas tempos jätkates kuluks riigi suurima panga tiitli kaotamiseks paarkümmend aastat. 

«Swedbanki Eesti üksuse esimese kvartali majandustulemused olid plaanipärased, üllatusi ei olnud, meie plaanid olid üsna agressiivsed ja oleme rahul,» märkis panga Eesti üksuse juht Priit Perens.

Perens toonitas, et hoiuste osas suutsid nad võrreldes eelmise aasta viimase kvartaliga oma turuosa taas protsendipunkti võrra kasvatada.

«See ei ole nii, et me ei soovi kasvavat laenuintresside tulu jagada hoiustajatega,» märkis Perens. «Me jälgime turgu, koos Euribori tõusuga oleme korrigeerinud ka intresse. Kõik väiksemad tegijad hoiavad hoiuseintressid alati kõrgemal või samal tasemel, sest nemad võitlevad turu ümberjaotamise pärast, meie aga hoiame turgu. Seetõttu peavad nad näitama ka paremat hinda kui meie.»

Perens viitas, et kodulaenureklaamid on tagasi. Nordea reklaamib end ühest Keskerakonna reklaamist tuntud viisil: vannivahus suplev tütarlaps lubab kodulaenukulud kontrolli alla võtta.

«Euribori surve on ülespoole, sest Euroopa keskpank soovib kärpida inflatsiooni,» lisas ta. «Eeldame, et näeme baasintresside tõusu. Ja näeme kliendimarginaalide jätkuvat alanemist.» Äraseletatult üritavad pangad oma kasumimarginaali alandades leevendada Euribori tõusust tulenevat intressimäärade tõusu.

Perensi sõnu kinnitab ka Eesti Panga statistika, mille järgi esimeses kvartalis ei mõjutanud Euribori tõus eluasemelaenuintressi sama tugevasti.

Et head ajad panganduses on tagasi, näitab aga ka või seegi, et võrreldes eelmise aasta viimase kvartaliga kasvas Swedbanki töötajate arv tänavu esimeses kvartalis üheksa inimese võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles