Eesti toiduainetööstustele oli esimene poolaasta edukas

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatööstus.
Piimatööstus. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti toiduainetööstuste esimesel poolaastal kasvas nii kasum kui käive, kuid tööviljakus on endiselt väiksem Euroopa Liidu keskmisest.

Toiduainetööstuse toodangu väärtus 2017.a esimesel poolaastal ulatus 740 miljoni euroni. Seda oli võrreldes eelmise aasta sama ajaga 7 protsenti rohkem. Toiduainetööstus teenis aasta esimeses pooles 933 miljonit eurot müügitulu, mida on 9 protsenti rohkem kui aasta varem. Kulud kasvasid samal ajal 5 protsenti ja moodustasid 874 miljonit eurot, teatas maaeluministeerium, kelle hinnangul on see osaliselt tingitud nii üldisest majandusseisu paranemisest kui ka toidukaupade hindade tõusust.

Kuna toiduainetööstuse kulud 2017. a esimesel poolaastal olid mõnevõrra väiksemad kui tulud, kasvas ka teenitud kasum. Toiduainetööstuse 2017. a esimese kuue kuuga saadud kogukasum oli 59 miljonit eurot, mis on võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvanud 134 protsenti. Tegevusharude lõikes oli aastaga suurim kogukasumi kasv pagari-, piima-, puu- ja köögivilja ning joogitööstuse ettevõtetes. Kasum vähenes enim liha- ja kalatööstuse ettevõtetes.

2017. a esimese kuue kuuga on võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvanud Eesti toiduainetööstuse ettevõtete tööviljakus, ehk lisandväärtus/keskmine tööga hõivatud inimeste arv, pea 26 protsendi võrra ehk 12 000 euroni töötaja kohta. Suurima kasvu tööviljakuses saavutasid piima-, loomasööda-, puu- ja köögivilja ning kalatööstuse ettevõtted.

Kui võrrelda Eesti toidu- ja joogitööstuste tööviljakuse näitajat ELi keskmise ja meie naaberriikide omaga, siis viimastel Eurostatist saadaolevatel, 2014. a andmetel on Eestis olukord tunduvalt parem kui Lätis ja Leedus, aga siiski on tööviljakus pea kaks korda väiksem ELi riikide keskmisest ning kaugel maas Saksamaast, Soomest ja Rootsist, teatas maaeluministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles