ELi juristide hinnangul pole komisjonil õigust Nord Stream 2 takistada (2)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi Portovaja pumbajaam ja Nord Streami gaasijuhtme alguspunkt.
Gazpromi Portovaja pumbajaam ja Nord Streami gaasijuhtme alguspunkt. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Liidu nõukogu õigusteenistuse hinnangul on Euroopa Komisjoni argumendid Nord Stream 2 gaasitoru rajamise kohta vigased ning komisjonil ei ole õigust projekti takistada.

Nõukogu analüüsis Euroopa Komisjoni hinnangut, mille kohaselt moonutaks Nord Stream 2 EL-i energiaturge Venemaa kasuks, muutes Ukraina gaasitransiidivõrgu iganenuks, vahendas ERRi uudisteportaal EUObserverit.

Komisjon märkis, et gaasitoru Läänemeres olevat osa peaks reguleerima uus EL-i ja Venemaa kokkulepe, mille üle peaks läbirääkimisi pidama Euroopa Komisjon selleks, et EL-i ja Venemaa seadustega ei tekiks «õigustühisusi ja vastuolusid».

EL-i Nõukogu juristide analüüs, mille lekitas uudisteportaal Politico, ütleb aga, et tänu Nord Stream 2 väheneks erinevate vaidluste mõju Euroopa Liidule, näiteks nagu Venemaa-Ukraina gaasisõjad varasematel aastatel.

Samuti märkisid nad, et õigustühisuse ohtu pole, sest Nord Stream 2 merealune osa alluks igal juhul vastavatele rahvusvahelistele seadustele, sealhulgas mereõigusele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles