Eesti ja Soome elektrihind oli septembris üle pika aja võrdne

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliin.
Elektriliin. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Septembris oli keskmine elektri börsihind Eesti ja Soome hinnapiirkonnas sama ehk 37,27 eurot megavatt-tunni kohta. Viimati olid elektrihinnad Eestis ja Soomes võrdsed aasta tagasi oktoobris.

Augustiga võrreldes kasvas keskmine hind kõikides Nord Pool börsi hinnapiirkondades, kusjuures väikseim hinnatõus oli Baltikumis. Hind Eesti piirkonnas kerkis augustiga võrreldes 2,6 protsenti, teatas Elering. 

Nord Pooli süsteemihinnaks kujunes septembris 31,59 eurot megavatt-tunni kohta. Lätis oli elektri börsihind 42 ja Leedus 52 senti megavatt-tunni kohta kõrgem kui Eestis, kuine hinnatõus oli vastavalt üks ja 1,3 protsenti.

Elektri võimsusvood olid septembris suunatud üle poole ajast Soomest Eestisse ja ligi 17 protsendil tundidest Eestist Soome. Kaubandust ei toimunud kahe riigi vahel ligi 30 protsendil ajast ning kogu turule antud võimsusest kasutati Eesti suunal ära kaks protsenti ja Soome suunal ligi 15 protsenti.

Eesti-Läti suunal liikusid võimsusvood ligi 95 protsendil ajast Läti suunas ja turule antud võimsusest kasutati sellel suunal ära pea 50 protsenti. Kogu turule antud võimsus kasutati ära 83 tunnil.

Piiriülese võimsuse jaotamise tulu teenis Elering septembris 357 000 eurot.

Elektrihinda mõjutav süsinikdioksiidi heitmekvootide hind oli septembris kasvutrendis ja hind tonni kohta oli 5,82-7,27 eurot. Augusti hinnavahemik oli 5,26-6,09 eurot tonnist.

Nasdaq OMX turu kuu viimase kauplemispäeva tehingute põhjal võib oktoobrikuu elektri börsihinnaks kujuneda Eestis 33,7 eurot ja novembris 35,2 eurot megavatt-tunni kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles