Egiptuses lasti õhku gaasiterminal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Sabili terminal.
Al-Sabili terminal. Foto: SCANPIX

Relvastatud kurjategijad lasid eile õhku Egiptuse ja Iisraeli piiril paikneva gaasiterminali, peatades maagaasi ekspordi Iisraeli ja Jordaaniasse.

Siinai põhjaosas asuva el-Arishi linna lähistel paiknevat al-Sabili terminali rünnati juba teist korda ühe kuu jooksul.

Lõhkekehad paigutati terminali ka 27. märtsil, kuid nad ei detoneerunud.

Ründajaid ei ole veel tuvastatud, kuid ilmselt langeb kahtlusevari Siinai beduiinidele, kelle suhted Kairoga on pingelised, või siis sõjakatele islamistidele, kes on vihased selle peale, et Egiptus oma gaasi Iisraeli ekspordib.

Ühe turvatöötaja sõnutsi saabusid eile varahommikul terminali kuus maskistatud  püssimeest, kes said valvuritest jagu ning ajasid nad minema.

Veebruaris, kui vallandusid Egiptuse endise presidendi Hosni Mubaraki kukutanud rahvarahutused, katkes gaasieksport Iisraeli ja Jordaaniasse torujuhet tabanud rünnaku tõttu kuuks ajaks.

Pärast eilset plahvatust kutsusid Iisraeli ametnikud riiki üles vabastama end sõltuvusest Egiptuse maagaasist ning arendama jõuliselt omaenda gaasimaardlaid.

Infrastruktuuriminister Uzi Landau hoiatas Iisraeli raadio vahendusel, et «riigil tuleb olla valmis olukorraks, kus gaasivood Egiptusest läbi lõigatakse».

Juba alates aastast 2009 on Iisraeli ja USA ettevõtetest koosnev konsortsium kõnelenud suurtest maagaasi varudest kahes Vahemere põhjas paiknevas maardlas.

Ühte neist, nimega Leviathan, on kirjeldatud kui maailma viimase kümnendi suurimat gaasileidu.

Iisraeli riiklik energiafirma Israel Electric Corp teatas eile, et teeb kõik elektrienergia tagamiseks, kasutades ka teisi kütuseid.

Iisraeli ametnikud on hoiatanud, et pärast jaanuarikuist revolutsiooni võivad Egiptuses saada võimule islamistlikud rühmitused, mis seaks küsimärgi alla gaasitarned ning kahjustaks kahe riigi vahelisi suhteid.

Kaitseministeeriumi kõrge ametnik Amos Gilad rõhutas teisipäeval, et «Egiptuse valitsus peaks kindlasti ajama selget gaasipoliitikat ja pidama kinni rahulepingust».

Iisraelil on rahulepe Egiptusega alates aastast 1979, Egiptusest tuleb koguni 45 protsenti juudiriigi gaasist.

Egiptus on juba pikemat aega tarninud gaasi vastumeelselt, kuna peab Iisraeli ametlikust rahuleppest hoolimata oma vaenlaseks.

Mubaraki režiimi ajal üritasid aktivistid ekspordi kohtu kaudu peatada.

Möödunud nädalal võtsid Egiptuse võimud vahi alla endise naftaministri Sameh Fahmy ja seitse tema abilist, süüdistades neid riiklike huvide eiramises ja gaasi müümises Iisraelile tunduvalt alla turuhinna.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles