Uber võitleb autojuhtidele töötaja staatuse andmise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uber.
Uber. Foto: ANTHONY WALLACE/AFP

Uber kaebas kolmapäeval Ühendkuningriigi tööjõu tribunalile edasi otsuse, mis annaks ettevõtte autojuhtidele ametliku töötaja staatuse.

Juhul kui Uber asja kaotab on ettevõte sunnitud maksma oma autojuhtidele riigi miinimumpalka, ehk 7,5 naela tunnis. Praegu makstakse Uberi juhtidele iga sõidu eest ja neid arvestatakse kui füüsilisest isikust ettevõtjaid, mis tähendab, et neile ei ole muuhulgas ette nähtud palgalisi puhkuseid.

Juhte esindab asjas Ühendkuningriigi iseseisvate töötajate ametiühing IWGB, mis Londoni südalinnas ka asjakohaseid meeleavaldusi korraldanud.

Üks hageja, Yaseen Aslam, tõi välja, et autojuhid on silmitsi mitmete raskustega ja nad kannavad enda õlul kõiki riske. Teine hageja, James Farrar, nimetas Uberi ärimudelit aga brutaalselt ekspluateerivaks.

Lisaks sellele kutsus ta üles Londoni linnapead Sadiq Khani seadma töötajate õigused üheks tingimuseks Uberi Londoni litsentsi uuendamisele.

Möödunud nädalal teatas Londoni transpordiamet, et ei uuenda Uberi linnas tegutsemise litsentsi, põhjendades seda ettevõtte vastutustundetuse ja klientide ohtu seadmisega.

Uberil on 21 päeva aega otsuse edasi kaebamiseks ning võib linnas tegutsemist jätkata kuniks kaebuse menetlus kestab. Ettevõtte teatel tegutseb sellel Londonis 40 000 autojuhti ja neil on 3,5 miljonit klienti.

Lisaks neile muredele on Uberi tööjõu tribunali kaevanud ka ettevõtte üks naistöötaja, süüdistades firmat soopõhises diskrimineerimises.

«Usume, et Uber ei tee piisavalt, et oma naisjuhte kaitsta,» sõnas Nigel Mackay advokaadibüroost Leigh Day, mis naistöötajat esindab.

Ta tõi välja, et kliendi ebasündsale käitumisele vastu hakates võivad juhid saada kaebusi ja madalaid reitinguid, seejuures aga õiguseta neile vastata, mistõttu võivad nad jääda oma tööst ilma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles