Hiinlased piiluvad Ikea aknast lennukikandjat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikea pood Hiinas Chengdus.
Ikea pood Hiinas Chengdus. Foto: SCANPIX

Hiina kirdeosas on sadamalinn nimega Dalian. Dalianis on Ikea kauplus, kus läinud neljapäeval peamiselt keskealised naisterahvad kangaid ja lauanõusid uurisid.

Kuid mitte ainult.

Magamisvarustuse osakonnas hargnesid hoopis ebatavalisemad sündmused. Üks mees sihtis kolmjalale kinnitatud kaameraga klaasukse kaudu õue, suumides sisse sadama servas seisvat alust.

Tegemist on Hiina esimese lennukikandjaga.

Hiina ostis Nõukogude ajal disainitud Varjagi Ukrainalt aastal 1998 kui lõpetamata laevakere. Riiklik uudisagentuur Xinhua kirjutab, et nüüd antakse sõjalaevale viimast lihvi.

Teenistust alustab lennukikandja eeldatavasti juba tänavu, kandes nime Shi Lang. Shi oli 17. sajandi admiral, kes vallutas Taiwani – saare, mida Hiina peab mässuliseks provintsiks.

Sellest päevast peale, kui laev mullu kuivdokist välja ilmus, on paljud hiinlastest sõjandushuvilised Daliani oma palverännaku sooritanud, varustatud teleskoopide ja kallite kaameratega.

«Ma olen käinud ka Wuhani [sõja]laevatehases allveelaevu vaatamas, kuid see on parem,» ütleb kolmjalaga noormees.

Laev paistab kätte mitmetest kõrghoonetest ja Daliani kõrgemates kohtades looklevatelt tänavatelt, kuid lemmik-vaatluspostidena on välja kujunenud just kaks Ikea avariiväljapääsu.

Lennukikandja on pälvinud elavat huvi ka kaugel Hiinast. USA Vaikse ookeani vägede komandör Robert Willard ütles hiljuti, et Hiina naabrid hakkavad alusel hoolikalt silma peal hoidma.

USA ja Vaikse ookeani maade juhtivad mereväelased ütlevad, et Hiinal läheb veel mitu aastat, enne kui nad oma lennukikandja tõeliselt tööle saavad.

«Lennukikandjat omada on üks asi, selle kasutamine aga sootuks teine asi,» ütles üks mittehiinlasest mereväeohvitser.

Seetõttu arvatakse, et «uue» laeva ilmumine ei aita Hiinat oluliselt USA mereväele järele jõudmisel, millele kunagi väljakutset heita soovitakse.

Ühtlasi on kõik laevaga seonduv pidevalt veninud.

Praegu kujutavad endast peamist ohtu pigem Hiina ballistilised raketid, millega USA ekspertide arvates USA lennukikandjaid võidakse sihtida.

Hiina valitsuse kommentaaridest võib lugeda välja, et lennukikandjat nähakse kui riigi kasvava jõu sümbolit.

Samuti usub Hiina, et majanduslike huvide laienedes aitavad lennukikandjad paremini kaugemates kantides missioone korraldada.

Hiina sõjaväeallikad ei taha lennukikandja potentsiaalseid lahingufunktsioone kommenteerida, kuid sõltumatud analüütikud näevad võimalust, et uus alus annaks Hiinale kauaoodatud üleoleku Taiwani üle.

Hiina vabastusarmee jaoks on Shi Langi kasutuselevõtt aga vaid esimene samm pikal teekonnal.

«Eks see esimene laev kulub peamiselt ära õppuste korraldamiseks, kuna vabastusarmeed ootavad nö kaardistamata veed,»  ütles Londoni poliitiliste riskide alase konsultatsiooni firma Exclusive Analysis Hiina mereväe ekspert Gary Li.

Sellest, kuhu Shi Lang saadetakse ja milleks täpselt teda kasutatakse, Peking vaikib.

Li ütleb, et laeva jaoks sobiks ilmselt Lõunamere laevastiku baas Hainani saarel.

«Seal on juba ootamas kõige moodsamad fregatid ja hävituslaevad, samuti allveelaevad. Kui lisanduks ka lennukikandja, saaks vajadusel kerge vaevaga lahingugrupi kokku,» ütleb ta.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles