S&P lööb taas Jaapani pärast häirekella

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani pere palvetamas
Jaapani pere palvetamas Foto: SCANPIX

Standard & Poor's andis Jaapani riigivõlale «negatiivse» väljavaate, põhjendades otsust sellega, et 3/11 katastroofi kahjustuste taastamine kasvatab riigi eelarvepuudujääki.

Reitinguagentuur on mures, et Jaapani valitsusel läheb raskeks usaldusväärse plaani pakkumisega taastamistööde rahastamiseks, mis S&P hinnangul lähevad maksma 20 000 miljardit (245 miljardit dollarit) kuni 50 000 miljardit jeeni.

«Negatiivne väljavaade tähendab seda, et kui Jaapan ei leia võimalusi kokkuhoiuks, nõrgeneb riigirahandus järgmise kahe aasta jooksul veelgi ja kõne alla tuleb reitingulangetus,» ütles S&P.

Jaapan oli oma rahandusega murelaps juba enne märtsikuist maavärinat ja tsunamit.

Jaanuaris langetas S&P Jaapani reitingu AA juurest AA- tasemele.

Veebruaris omistas Moody’s Jaapani Aa2 reitingule «negatiivse» väljavaate.

S&P usub, et maavärina, tsunami ja tuumakatastroofiga seonduvad kulutused suurendavad Jaapani eelarvepuudujääki 2013. aastaks 3,7 protsendi võrra SKTst.

Üldiselt hinnatakse Jaapani taastamistööde maksumust S&Pst veidi madalamaks, 10 000-30 000 miljardi jeeni peale.

Jaapani brutovõlg ületab tänavu eeldatavasti 200 protsenti SKTst, praktiliselt kõik laenud on võetud riigisiseselt.

Valitsuse peamine pressiesindaja Yukio Edano ei soovinud S&P sammu kommenteerida, kuid ütles, et valitsus «teeb kõik usalduse tagamiseks Jaapani riigivõlakirjade vastu».

Möödunud nädalal avalikustas valitsus esimese katastroofijärgse 4153 miljardi jeenise lisaeelarve.

Selle üle, kust raha võetakse ja kui suure osa kompensatsioonidest peaks maksma valitsus, on aga jätkuvalt kõvasti vaidlemist.

S&P ütles täna, et Jaapani neto riigivõlg tõuseb eelarveaastaks 2013 ilmselt 145 protsendini SKTst. Varasemalt oli pakutud 137 protsenti.

Agentuur hoiatas samas, et prognoos ei pruugi osutuda väga täpseks, kuna palju sõltub arengutest Fukushima Daiichi tuumaelektrijaamas, mida ei ole ikka veel saadud kontrolli alla.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles