OECD: vaesus lastega peredes tõuseb pea kõigis riikides

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed
Lapsed Foto: SCANPIX

OECD avaldas täna raporti «Doing Better for Families», kus nad tõid välja, et riigid peavad astuma samme, et kaitsta kõige nõrgemaid, sest vaesus lastega peredes tõuseb pea kõigis OECD riikides.

Raporti «Doing Better for Families» kohaselt on lastega pered nüüd tõusnud kõige suuremaks vaesusriskis olijateks, kuigi eelmistel kümnenditel olid sellel kohal pensionärid.

Vähemalt üks viiest lapsest elab vaesuses Iisraelis, Mehhikos, Türgis, USAs, Poolas ja Tšiilis. Kui OECD keskmine vaesuses elavate laste protsenti on tõusnud 12,7-ni, siis Eesti on protsent praegu veel madalamal – 12,4 protsenti.

Kõige parem on laste olukord on kõige parem Norras (5,5), Soomes (4,2) ja Taanis (3,7 protsenti).

Raportist selgub ka, kuidas pereliikmete arv on ühe generatsiooni jooksul dramaatiliselt langenud: kui varem sünnitasid naised keskmiselt 2,2 last, siis nüüd on selleks numbriks 1,7 (Eestis 1,63). Seetõttu muutuvad ka pered väiksemaks.

Vähem inimesi abiellub ja üha kasvab lahutuste osakaal.

Naised on aga enam haritud kui kunagi varem ja nad on selles vallas meestest möödunud. Enam kui üks kolmandik alla 35-aastasi naisi on saanud ülikoolihariduse, kahekümne aasta eest oli neid vaid 20 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles