Jaak Aaviksoo: moodne maailm kätkeb uusi ohte

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Margus Ansu.

Täna toimuval advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene ja E24 korraldatud majanduskonverentsil «Kas julgeolek on liiga kallis?», ütles teadus- ja haridusminister Jaak Aaviksoo, et tänane moodne ja uusi tehnoloogiaid täis maailm  kätkeb endas uusi ohte.


Minister hindas, et ilmselt on enamik inimesi tunnetanud, kuidas klassikalised rahvuslikud julgeolekuriskid on tagaplaanile jäänud ja esile on kerkinud tuleviku tuultest kantud ohud.

Aaviksoo sõnul tuleb uute tehnoloogiliste riskidega võidelda samuti uute vahenditega ning see puudutab ka energeetilisi ja infotehnoloogilisi riske.

Ta tõi näite, et ajalooliselt  on suured vastasseisud lõppenud lihtsalt vastase hävitamisega. Nüüd on vastaste hävitamine asendumas uute relvadega, mida kasutatakse oma huvide pealesurumiseks ja realiseerimiseks.

Aaviksoo sõnul on näiteks küberruumis tehtavate manipulatsioonidega võimalik saavutada võrreldavat kahju sellega, mida on võimalik tekitada tavarelvadega.

Minister lisas, et tänapäevaste vahenditega on võimalik hävitada vastase tahet ka nii, et vastane ei tahagi enam kesta ja ise eksisteerida, vaid kellekski teiseks muutuda.

«Erinevate argumentide najal leitakse, et võõra keele ja kultuuri ülevõtmine annab eeliseid üksikindiviidi tasandil, » märkis Aaviksoo.

Ta lisas, et praegune meediaühiskond on avardanud sellise allutamise platvormi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles