Ärimehest linnavolinik rajas ehituskeelualale suvemaja

Peeter Raidla
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Saareväli ehituskeelualale püstitatud suvemaja.
Siim Saareväli ehituskeelualale püstitatud suvemaja. Foto: Erakogu

Haapsalu linnavolikogu liige, ärimehena transpordi ja kinnisvara alal tegutsev Siim Saareväli on rajanud Noarootsi valla laidudel kehtestatud ehituskeelualale suvemaja.

Saareväli omandis on ranniku lähedal Einby külas asuv 1,8 hektari suurune Laiu kinnistu, mille vald pani 2002. aastal enampakkumisele. Juba kinnistu müügi alghind 1800 krooni näitab, et tegu on majanduslikus mõttes kasutu maatükiga. Seda enam, et kõigil Noarootsi vallas asuvatel saartel ja laidudel (välja arvatud Osmussaarel) kehtib igasugune ehituskeeld.

Keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni Läänemaa büroo töötajad avastasid ebaseadusliku ehitise tänavu jaanuaris. Lähemal uurimisel selgus, et Saareväli on püüdnud ehituskeelust kavalusega mööda hiilida. Nimelt oli ta toimetanud juba 2008. aasta talvel üle merejää osaühingule SRS Kaubandus kuuluva omavalmistatud järelhaagise, millel on küll siiani riiklik numbrimärk küljes, kuid millele on vundamendina ehitusplokid alla pandud ja ette väike terrasski ehitatud. Keskkonnainspektsiooni hinnangul ei saa kõnealust objekti kuidagi enam transpordivahendina käsitleda.

Veebruaris käis olukorda kohapeal oma silmaga uurimas Noarootsi valla maa- ja arendusnõunik, kes tuvastas, et endine järelhaagis on tõstetud betoonplokkidele ja sel viisil kindlalt maaga ühendatud. Sellest lähtuvalt tegi Noarootsi vallavanem Aivar Kroon  tänavu veebruari lõpul Siim Saarevälile ettekirjutuse nõudega ebaseaduslik ehitis hiljemalt käesoleva aasta 31. märtsiks likvideerida. Muu hulgas viitas Kroon riigikohtu lahendile, mis ütleb selgelt: ehitisena tuleb mõista inimtegevuse tulemusena ehitatud terviklikku asja, mille asukohta ei suuda selle omanik omal jõul muuta ja mille teisaldamine on võimalik üksnes abivahendeid kasutades.

Praegu on käes aprilli lõpp, kuid olukord on endine: väike suvemaja ehib jätkuvalt rannikulähedast laidu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles