Jüri Käo: konkurendid üritavad Eesti Energiat tükeldada

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Käo.
Jüri Käo. Foto: Toomas Huik

Valitsusparteid on määranud Eesti Energia nõukogusse inimesi, kes tegutsevad riigifirma konkurentide huvides, leiab Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo.
 

Mul ei ole ühtegi fakti, et see nii on, aga nagu igas riigile kuuluvas äriühingus, on ka Eesti Energia nõukogus huvigrupid, kes midagi üritavad saavutada, tõdeb Käo.

Kuidas see võimalik on, et suure riigifirma nõukogusse kuuluvad inimesed, kes pole jäägitult sama ettevõtte huvide eest väljas?

See on paljuski seotud sellega, kes tegelikult määrab nõukogu liikmed. Ametlikult määrab pooled nõukogu liikmed rahandusminister ja pooled majandusminister. Aga tahes-tahtmata ei ole need ministri otsused, vaid erakondade tagatubade otsused.

Reformierakond väidab, et neil ei ole tagatuba.

Eks seda väidavad kõik. Loomulikult neid nii ei kutsuta, aga mingi arutelu toimub väiksemas ringis igas erakonnas.

Kumma valitsuserakonna tagatubadest tulevad Eesti Energia konkurendid nõukogusse?

Ma usun, et mõlema kaudu, kindlasti. See on laiem küsimus. Eesti Energia on teravas konkurentsis igasuguste huvilistega. Motivatsioon on väga erinev, aga ühtne vektor, mis neid ühendab, on kahjustada Eesti Energia äriedu. Võimalusel lüüa Eesti Energia tükkideks, teha ta konkurentsivõimetuks. See ühendab kõiki lobby-gruppe, et siis saada sealt mingisugune tükk äri omale.

Selle taga on ärilised huvid – kuni Eesti Energia on koos, on ta konkurentsivõimeline ja tugev. Riik peaks Eesti Energia konkurentsivõimet hoidma, sest Eesti Energia on rahvusvahelisel turul pisike firma. Fortumi käibega võrreldes on Eesti Energia kaheksa korda väiksem firma. Eesti Energia on pisike tegija, kui tükeldada, siis varsti enam polegi seda firmat.

Kes võidaks põlevkivikaevanduste lahutamisest?

Õlitootjad. Põlevkivikaevandused on ühes väärtusahelas Narva elektrijaamadega, kui see lüüa pooleks, siis Eesti Energia kindlasti kaotab.

Samas on Eesti Energia niivõrd suur firma, et võib takistada konkurentide turule pääsu.

Ei tea, tuule- ja bioenergia tootjad on turul ning põlevkivienergeetikasse keegi tulla ei taha. Praegu on teravik õlitööstuses.

Põhiküsimus on tooraine: põlevkivi, puit, prügi?

Jah.

Mis kasu saab keegi Eesti Energia jaotusvõrgu eraldamisest?

Huvilisi on, kes tahaks jaotusvõrku erastada. Ennekõike rahvusvahelised tegijad.

Kas Fortum teeks selle investeeringu ära?

Kindlasti.

Kui suure riski on Eesti Energia võtnud Jordaanias ja Ameerikas?

Väga väikese. Investeeritud on pisikesed summad.

Ameerikasse on investeeritud 40 miljonit eurot?

Vähem kui 30 miljonit eurot. Need on väikesed summad.

Aga enamikule Eesti ettevõtjatest on see väga suur raha.

See on sama, et me ei saa võrrelda peaministri ja Eesti Energia juhatuse esimehe palka. Me ei saa võrrelda oma rahakoti järgi ettevõtte investeeringuid. Riski suurust tuleb võrrelda ettevõtte finantsvõimekuse järgi. Eesti Energia jaoks on risk väga väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles