Nord Stream küsib Soomelt gaasitrassi ehituseks luba (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi Portovaja pumbajaam ja Nord Streami gaasijuhtme alguspunkt.
Gazpromi Portovaja pumbajaam ja Nord Streami gaasijuhtme alguspunkt. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa energiakontserni Gazprom tütarfirma Nord Stream AG esitas sel nädalal Soome võimudele taotluse, et saada luba gaasijuhtme ehituseks.

1200 kilomeetri pikkune gaasijuhe Nord Stream 2 on kavas ehitada Soome majandusvetesse ning see peaks valmima 2019. aasta lõpul, vahendas Yle.

Samaaegselt taotleb Nord Stream luba ka teistelt riikidelt, mille majandusvetesse on gaasitrass kavandatud. Need riigid on Venemaa, Taani, Rootsi ja Saksamaa.

Balti riigid ja Poola on projekti vastu, sest leiavad, et tegemist on Venemaa geopoliitilise projektiga. Negatiivselt suhtuvad projekti ka Taani ja Rootsi.

Soome peaminister Juha Sipilä ütles neljapäeval Peterburis, et Soome suhtub antud küsimusse neutraalselt ja arutab projekti ökoloogilisest aspektist.

Nord Stream AG on registreeritud Šveitsis ning selle aktsiate kontrollpakk kuulub Gazpromile. Samuti on osanikeks lääne energiafirmad Engie, OMV, Shell, Uniper ja Wiintershall.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles