Tühja taara kogumine tekitab tüli

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii uskumatu, kui see ka esmapilgul ei näi, võib ka tühja kilekoti kogumisest tüli tekkida.
Nii uskumatu, kui see ka esmapilgul ei näi, võib ka tühja kilekoti kogumisest tüli tekkida. Foto: Margus Ansu

RagnSells ja Eesti Pakendiringlus jagelevad õiguse pärast, kes hakkab tühjendama sadu omavalitsustele kuuluvaid pakendikonteinereid, kuhu toovad oma tühja taara elanikud.

Pakendite kogumisega tegelev MTÜ Eesti Pakendiringlus süüdistab prügihiidu RagnSellsi, et see käib mööda omavalitsusi ja meelitab neid oma klientideks, soovides ise hakata tühjendama seal asuvaid avalikke pakendikonteinereid.

Pakendiringluse teenindusjuhi Andres Siplase sõnul sai tüli alguse suvel, kui RagnSells ostis ära osa seni neid omavalitsusi teenindanud VSA Eestist, kes tegi koostööd ka Pakendiringlusega.

«Meie vaatasime teise firma ja panime seal toimetama, aga paralleelselt otsustas RagnSells, et hoopis tema võtab need sada valda ja hakkab seal tööle,» rääkis Siplane.

Tema sõnul on nad RagnSellsi esindajatega kohtunud, kuid pole eriti jutule saanud. Siplase sõnul on olukord jõudnud nii kaugele, et mõnes kohas leiab nende autojuht eest juba RagnSellsi poolt tühjaks tehtud konteineri.

Kes maksab tühjendamise eest?

Siplase väitel tahab prügihiid ilmselt luua uue taaskasutusorganisatsiooni, mis hakkaks pakendeid koguma. Praegu on raha tühja taara kogumise korraldamiseks Eesti Pakendiringluse ja Eesti Taaskasutusorganisatsiooni käes, nendega aga prügihiid koostööd ei tee.

Eesti taaskasutusorganisatsiooni tegevjuhi Ahto Hundi sõnul aga on prügihiid üks nende suuremaid koostööpartnereid.

Siplase sõnul maksavad järelikult pakendite vedamise kinni tavalised inimesed, kelle olmeprügi RagnSells ära veab.

«Kui ta veab mõnes piirkonnas olmeprügi, siis ta tohib ainult olmeprügi eest raha küsida. Praegu ta küsib olmeprügi eest raha ja siis tuleb selle rahva raha eest meiega konkureerima,» lisas ta.

RagnSellsi teenusejuhi Kalle Grentsi sõnul on vaidlusaluseid konteinereid üle Eesti umbes 700, mida seni teenindas VSA Eesti. Nendest ligi 300 kuuluvad nüüd Ragn-Sellsile, 57 Pakendiringlusele, ülejäänud on aga omavalitsuste omad.

«VSA-l olid otselepingud valdadega ja nüüd teeme meie oma lepingud,» sõnas ta Postimees.ee'le ning lisas, et Pakendiringlusel ei ole nendele rohkem õigusi kui mis tahes teisel vastava teenuse osutajal või taaskasutusorganisatsioonil.

Praeguseks on prügifirma Grentsi sõnul sõlminud lepingud ligi poolesaja omavalitsusega.

Pahameele põhjus

Pakendiringluse pahameele põhjuseks võib Grentsi arvates olla see, et seni kasutasid nad valdade raha eest soetatud konteinereid neile riigi poolt pandud kohustuste täitmiseks, nüüd aga hakkab see võimalus ära kaduma.

«Pakendiorganisatsioonidel ei ole läinud kõige paremini ja kui nüüd keegi tuleb ning võtab osa konteineritest üle, siis see tähendab, et nad peavad hakkama ise uusi konteinereid välja panema ja selleks raha investeerima,» selgitas ta.

RagnSellsi esindaja kinnitusel on nende pakenditeenus täiesti eraldiseisev ja seda ei doteerita olmeprügi arvelt. «Olmeprügi hinnad langevad tänu konkurssidele niigi peadpööritava kiirusega ja seal tekib see küsimus, et varsti tuleb seda millegi muu arvelt doteerima hakata,» lisas ta.

Grentsi sõnul on neil esialgu kavas hakata koostööd tegema Pakendiringluse konkurendiga ehk Eesti taaskasutusorganisatsiooniga.

«Organisatsiooni tegevjuhina teatan, et mingeid kokkuleppeid tüli tekitanud konteinerite osas ETO ja Ragn-Sells vahel ei ole. Väited, et hakatakse koostööd tegema selles vallas on spekulatiivsed ning ei vasta tõele,» teatas taaskasutusorganisatsiooni tegevjuht Ahto Hunt. 

RagnSellsi teenusejuht ei nõustu Pakendiringluse väidetega, nagu käiks nad võõraid konteinereid tühjendamas. «Võib-olla juulis, kui olid läbirääkimised teenuse osutamise suhtes, juhtus nii, et sattus ka mõni nende konteiner sisse,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles