Ansip: Eesti poleks uueks kriisiks piisavalt valmis (6)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas ja Euroopa Komisjoni digivolinik Andrus Ansip
Peaminister Jüri Ratas ja Euroopa Komisjoni digivolinik Andrus Ansip Foto: Kristjan Teedema

Kümme aastat tagasi esimesi ilminguid näidanud majanduskriisi meenutades tõdes toonane peaminister Andrus Ansip, et siis oli valitsus kriisiks väga hästi valmistunud, praegu aga on Eesti tema hinnangul kriisiks halvemini valmis kui toona.

«Ega need ajad kerged polnud,» meenutab kriisi ajal peaministri ametit pidanud Andrus Ansip, kirjutab Äripäev. «Aga me tulime kriisist välja paremini kui valdav enamus Euroopa riike. Oleks võinud ikka palju hullemini minna.»

Tema sõnul suudeti aastatel 2005–2007 korralikult reserve kasvatada: aastas 6–6,5 miljardit krooni. Ansip nentis, et tema legendaarne tsitaat «Kui see on kriis, siis sellises kriisis ma tahaksingi elada» omistati tagantjärele 2009. aastale, kui asjad päris hullud olid.

«Ja nüüd ma ütlen, et sellises kriisis tahaks elada kogu Euroopa. Ütlesin seda 2008. aastal, mil eelarve ülejääk oli 2,7 protsenti ja tööpuudus alla 4 protsendi. Kui reservi kogumine oli raske, siis veel raskem oli hoiduda reservide kulutamisest,» ütles Ansip. 

Kui praegu tuleks kriis, kas Eesti oleks selleks valmis? «Minu hinnangul oleks Eesti praegu kriisiks halvemini valmis kui toona. Mitte seda, et kriis paistaks… no aga ega toona ka kuskilt kriisi paistnud. Aga praegusel valitsusel oleks ka õige silmas pidada, et majandus on tsükliline. Me ei tea, millal tuleb kriis, kust ta tuleb või kui sügav ta on, aga mõistlik on selleks valmistuda, sest pole põhjust kahelda, et kriis ükskord tuleb,» ütles Ansip, kellele teeb tuska asjaolu, et Eestis on olnud kriisi ajal eelarve plussis ja headel aegadel miinuses. 

Loe pikemalt Äripäevast

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles