Hea diil Eesti riigile? Nii palju läheks 10-päevane Singapuri ja Malaisia visiit tegelikult maksma (3)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümnepäevasel Kagu-Aasia visiidil osaleb koos ettevõtjatega ka riigikogu aseesimees Taavi Rõivas (keskel).
Kümnepäevasel Kagu-Aasia visiidil osaleb koos ettevõtjatega ka riigikogu aseesimees Taavi Rõivas (keskel). Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Esmaspäeval algas ja järgmise kolmapäevani kestab 34-liikmelise Eesti äridelegatsiooni visiit Singapuris ja Malaisias, millest võtab osa ka riigikogu aseesimees Taavi Rõivas. Suurema osa visiidiga seotud kulusid katab aga mitte Eesti maksumaksja, vaid nii visiidist osavõtvad ettevõtted ise kui ka kohalikud võõrustajad.

«Visiidiga seotud reisi- ja majutuskulud ning osade ürituste korraldamise eest tasuvad delegatsiooni kuuluvad ettevõtted,» vastas EASi pressiesindaja Mariann Sudakov Postimehe küsimusele, kui palju läheb 10-päevane välisvisiit 34-liikmelisele delegatsioonile Singapuris ja Malaisias Eesti riigile maksma.

«EAS tasub transpordikulud sihtkohas ning samuti osade üritustega, näiteks äriseminaride korraldamisega Singapuris ja Malaisias, seotud kulud,» lisas Sudakov. Nii võib EASi taskust mineva summa suuruseks hinnata 15 000 eurot.

Visiidil osalevad valdavalt Eesti infotehnoloogia ettevõtted, kuid ka mõned toidu- ja kaitsetööstused. Kokku osalevad visiidil 25 ettevõtte esindajad. Nende hulgas on näiteks Transferwise, Funderbeam, Robotex, Gridio, Toggl, Guardtime ja Estateguru.

Transferwise'isega sarnast teenust pakkuv Eesti päritolu idufirma TransferFriend ja Funderbeam avavad visiidi käigus ehk juba kolmapäeval ka oma Singapuri esindused. 

Rõivase kulud lähevad üle 2000 euro

Kuivõrd 34-liikmelisse EASi poolt läkitatud äridelegatsiooni kuulub ka riigikogu aseesimees Taavi Rõivas, maksab ka tema osalus kümnepäevasel Kagu-Aasia visiidil Eesti maksumaksjale võrdlemisi väikese summa. 

«Suurema osa Taavi Rõivasega seotud reisikuludest katavad Rõivase esinema kutsunud konverentside korraldajad,» selgitas riigikogu aseesimehe nõunik Ave Tampere. Siiski katab osad kulud ka riigikogu kantselei, kuigi need jäävad hinnanguliselt natuke üle 2000 euro.

Tampere sõnul kuuluvad sinna alla osa tema hotellikuludest (summas 1315 eurot), lend Singapurist Malaisia pealinna Kuala Lumpurisse (112 eurot ) ning päevarahad, mille maksimaalne määr on välismaiste lähetuste puhul 50 eurot päevas (kümne päeva peale kokku 500 eurot). 

Rõivas kohtub kümnepäevase visiidi jooksul Singapuri peaminister Lee Hsien Loongiga, Singapuri parlamendi asespiiker Charles Chongiga, kommunikatsiooni- ja informatsiooniminister Janil Puthuchearyga ning kaubandus- ja tööstusvaldkonna ministriga Sim Ann.

Lisaks nii Singapuris kui Malaisias toimuvatele äriseminaridele astub Rõivas visiidi raames üles ka rahvusvahelisel tehnoloogiakonverentsil Slush Singapore ning on üks peaesinejaid e-valitsemise ja digitaalse ühiskonna teemasid käsitleval konverentsil Innovation Labs World. Ka peab riigikogu aseesimees avaliku loengu mainekas Singapuri ülikoolis Lee Kuan Yew School of Public Policy.

Delegatsiooni kulud tublisti üle 100 000 euro

Kui kõigi 34 visiidil osaleva inimese kulud kataks aga Eesti riik, oleks tegemist üsna kopsaka summaga. Ühe Postimeest konsulteerinud reisibüroo juhi sõnul võiks ühe inimese arvestuslikku kulu arvutada järgmiselt. 

Finnairi ja Malaysian Airlinesi lennud Tallinn-Helsingi-Singapur-Kuala Lumpur-Singapur-Helsingi-Tallinn maksavad alates 700 eurot/reisija, kui umbes kuu aega ette broneerida ja osta. Kuigi ei ole täpselt teada, millistes hotellides delegatsioon peatub, võib teha hinnangulise kalkulatsiooni kahe hotelli põhjal.

Ööbimine selle delegatsiooni jaoks kohases ja kesklinnas asuvas viietärnihotellis Sheraton Towers Singapore maksab umbes 175 eurot/tuba öö kohta. Ööbimine viietärni hotellis Grand Hyatt Kuala Lumpuri kesklinnas maksab umbes 180 eurot/tuba öö kohta.

Rühmatransfeeride peale võib tema sõnul hinnanguliselt arvestada umbes 10 eurot/inimene ja kord, olenevalt vajadusest. Ainus, mida on üsna keeruline ka hinnanguliselt arvutada, on tema sõnul toitlustuse maksumus, kuna ka Eestis korraldatud vastuvõttude puhul võib kohata väga erinevat hinnaskaalat.

Välja pakutud kalkulatsiooni kohaselt läheks ühe inimese osalus kümnepäevasel visiidil (arvestades näiteks 20 transfeeri korraga inimese kohta kümne päeva peale) ilma toiduta maksma vähemalt 2700 eurot. 34-liikmelise delegatsiooni puhul oleks see summa 91 800 eurot. Kui toit juurde arvata, tuleks kogusumma julgelt üle 100 000 euro. 

Visiidi tegelik väärtus oluliselt suurem

Kui kõrvutada see kuluga, mida Postimehele teadaolevalt maksab kinni Eesti maksumaksja (natuke üle 17 000 euro), on kahtlemata tegemist väga hea diiliga Eesti riigile. Ka märkis Postimeest konsulteerinud reisibüroo juht, et Kagu-Aasia visiitide ärilist mõju on raske Eesti kaubandussuhetele ülehinnata.

«Tegelikult on neil ettevõtjate jaoks väga suur väärtus. Tavaliselt on need ettevõtjad, kes seal kaasas käivad väga palju reisinud inimesed ja neid jätab vaatamisväärsuste pool üsna külmaks,» märkis ta. 

Ühelt poolt on selliste äridelegatsioonide visiitide puhul oluline sotsiaalne pool. «See on see koht, kus ettevõtjatel on võimalik omavahel suhelda,» põhjendas reisibüroo juht. Ka võib see mingil määral kujuneda ka kliendileidmise reisiks.

«Teine eesmärk on leida välispartnereid ja kui on kaasas Taavi Rõivas kas peaministrina - või täna riigikogu asespiikrina -, siis see avab väga paljude ettevõtete uksi. Te ei kujuta ette, kuivõrd väärtuslikuks nende ettevõtete jaoks on pilt koos Eesti peaministriga,» kirjeldas ta.

Ainus etteheide, mis reisiettevõtjal endal on tänase peaministri Jüri Ratase suunal - et selliseid visiite rohkem ei toimu. «See on tegelikult ettevõtja ja ettevõtluse toetamiseks äärmiselt oluline,» põhjendas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles