Austraalia vajab kibekiiresti töökäsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister Julia Gillard.
Austraalia peaminister Julia Gillard. Foto: SCANPIX.

Austraalias on tekkinud terav tööliste nappus: rajamisel on rekordarv suuri maagaasi- ja kaevandusprojekte, täitmaks kolme peamise ekspordituru Hiina, Jaapani ja Lõuna-Korea energia- ja terasevajadusi.


Konsultatsioonifirma Deloitte Access Economicsi hinnangul on Austraalia käimasolevate ja kavandamisel investeerimisprojektide maksumus juba 777 miljardit Austraalia dollarit (832 miljardit USA dollarit).

«Tõukejõuks on tohutud kasumid, mida kaevandusfirmad niivõrd kõrgele tõusnud toormehindadelt lõikavad,» ütles DAE direktor David Rumbens. «Uued investeerimisprojektid on lausa vastupandamatud.»

«Kümme aastat tagasi investeeriti Austraalias kaevandustesse vaevalt pool sellest summast, mis tootmisse paigutati. Nüüd aga enam kui viis korda rohkem,» ütles ta.

Lääne-Austraalia valitsuse sõnutsi võib osariigil jääda aastaks 2017 vajaka 150 000 oskustöölist, Pilbara piirkonna rauamaagi- ja veeldatud maagaasi projektidele vajatakse aga juba järgmise 20 kuu jooksul lisaks 34 000 töölist.

Austraalia töötusmäär on 4,9 protsenti ehk veidi üle poole enamiku arenenud maade tasemest. Paljud analüütikud hindavad tööpuudust Austraalias sisuliselt olematuks.

Peaminister Julia Gillard tõotas aga hiljuti, et toob toetustesõltlased tööle tagasi.

Sihikule võetakse Austraalia hinnanguliselt 800 000 invaliidsuspensionil inimest, aga ka noored ja pikaajalised töötud.

«Iga austraallane peaks andma oma panuse. See pole aus, et maksumaksjad peavad ülal inimesi, kes sellega ise hakkama saaksid,» ütles Gillard hiljuti.

Rumbens lisas, et tööjõunappus võib toita palgainflatsiooni: «Meil on vaja võimalikult palju inimesi, kuid on küsitav, kas leidub piisavalt oskustöölisi.»

Valitsus on töösturitele appi tõtanud ja aitab spetsiaalselt loodud migratsiooniskeemi kaudu projektidele ehitustööde kriitilistes faasides kiirkorras töölisi tuua.

Juulikuus saabub Suurbritanniasse Lääne-Austraalia valitsus- ja tööstusdelegatsioon, eesmärgiga inimesi Austraaliasse tööle meelitada.

Lääne-Austraalia maavarade ja energia komitee esimees Reg Howard-Smith ütles, et veoautojuhid võiksid teenida 150 000 Austraalia dollarit aastas.

Peamiselt üritab delegatsioon leida geolooge ja insenere, aga ka raamatupidajaid ning nafta- ja gaasisektori oskus- ja lihttöölisi.

«Traditsiooniliselt leiame me töökäsi Suurbritanniast, Kanadast, Lõuna-Aafrikast ja Uus-Meremaalt, kuid Suurbritannia on alati esimene valik,» ütles Howard-Smith.  «Aga me värbame ka [inglise keelt valdavaid töölisi] Indiast ja Filipiinidelt.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles