Soome heaoluühiskonda ohustab süvenev lastepuudus (7)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanker. Foto on illustratiivne.
Lapsevanker. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hoolimata sellest, et Soome on laste saamiseks üks parimaid kohti maailmas, jätkab laste sündimus vaatamata hüvedele kukkumist ja on hetkel peaaegu viimase 150 aasta madalaimal tasemel. 

Üha vähenev sündide arv on suur mure kogu arenenud maailmas, kuid eriti teravalt puudutab see kõrgete maksudega heaoluühiskondi, kus suur avaliku sektori aparaat ja helde sotsiaaltoetuste süsteem sõltuvad väga tugevalt maksumaksjatest, kirjutab Bloomberg.

Soome Aktia panga juhtiva majandusanalüütiku Heidi Schaumani sõnul muutub vastsündinud laste arv iga aastaga üha hirmuäratavamaks. «Meil puuduvad hetkel lahendused selle protsessi peatamiseks,» ütles Schauman Bloombergile. «Meil on suur avalik sektor ja see vajab ka tulevikus palju maksumaksjaid.»

Schaumani sõnul peaks praeguse süsteemi jätkumiseks sündima keskmiselt iga Soome naise kohta kaks last. 2016. aastal oli see number aga 1,57, mis on väga madal, arvestades kui palju on riik näinud vaeva pere loomise soodustamiseks. Maailma heldeimate sekka kuuluv lapsepuhkus ja üks parimaid haridussüsteeme ei paista sündimusele lihtsalt kaasa aitavat. 

OECD andmetel on Soomes juba praegu Skandinaaviamaade kõige madalam tööealine populatsioon. Selle kõrvalt on neil aga kõige rohkem mittetöötavaid vanureid. OECD prognooside järgi ei lähe see olukord paremaks, vaid ainult halvemaks. 

Euroopa Komisjoni andmetel kärbib madal sündimus Soome majanduslikku kasvupotentsiaali, mis jõuab praeguste prognooside järgi 1,9-protsendise kõrgpunktini 2035. aastal. 2050 ja 2060 aasta vahel langeb see 1,5 protsendi peale. 

Modernse mõttelaadi järgi on lastetuks jäämine sotsiaalselt aktsepteeritav ning selle mentaliteedi ümberlükkamine on ainult vastuvoolu ujumine. Alles augustis sattus avaliku pahameeletormi keskele Soome sotsiaaldemokraatide juht Antti Rinne, kui ta kutsus naisi üles täitma oma patriootlikku kohust ja saama rohkem lapsi. 

Samuti ei tule Soomes kõne alla massiline immigrantide sissetoomine, sest praegune valitsus toetub paljuski natsionalistlike vaadetega poliitikutele ja see trend niipea tõenäoliselt ei muutu. 

Praegu töötatakse Soomes välja rohkem soolist võrdõiguslikkust propageerivat lapsepuhkuste süsteemi, mis võimaldab naistele rohkem karjäärialast paindlikkust. Reformid peaks jõustuma 2019. aasta paiku. Schaumani hinnangul pole see aga piisav. «Kogu diskussioon keerleb hetkel ainult soolise võrdõiguslikkuse ümber ja laste saamine on jäänud tagaplaanile,» ütles majandusanalüütik. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles