Omanike keskliit: enamik inimesi ei maksa üüritulult makse

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annelinna kortermajad Tartus. Pilt on illustreeriv.
Annelinna kortermajad Tartus. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu.

Omanike keskliidu sõnul suurem osa inimesi ei märgi oma iga-aastases tuludeklaratsioonis üüritulusid ja seetõttu jäävad riigikassasse laekumata miljonid eurod.


Inimesed, kes annavad oma kinnisvara üürile, on tulumaksuseaduse kohaselt kohustatud deklareerima sellest saadavad tulud ja tasuma tulumaksu. Seaduse mittetoimimise põhjused peituvad omanike keskliidu teatel kahes aspektis – esiteks pole eraisikul võimalik arvestada üürimisega kaasnevaid kulusid ja teiseks on maksu- ja tolliametil keeruline teostada kontrolli üürileandjate üle.

Sellest tulenevalt esitas omanike keskliit koostöös maksumaksjate liidu ning kinnisvarafirmade liiduga majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile seadusemuudatuse ettepaneku, et eraisikutest kinnisvaraomanikud saaksid üürituludest ka üürikulud maha arvata.

Omanike keskliidu volikogu liikme Priit Värgi sõnul kaasnevad kinnisvara omamise ja üürimisega mitmed väljaminekud nagu maamaks, kindlustus, remondi- ja renoveerimiskulud ning seega on mõistlik üürituludest maha arvata ka kulud. Väljapakutud uus seadusesäte looks eelduse, et inimesed hakkaksid rohkem deklareerima kinnisvara üürimisest saadavaid tulusid (ja kulusid), mis potentsiaalselt suurendab ka riigi sissetulekuid. Samuti motiveerib see üürileandjaid investeerima elamispinna renoveerimisse, millega paraneb omakorda amortiseerunud elamufondi kvaliteet.

Alternatiivse variandina võib kinnisvara üürimisest saadud tulusid maksustada madalama – näiteks 10-protsendise – maksumääraga. Sellisel juhul ei oleks tulemused omanike keskliidu hinnangul küll sama tõhusad kui üürikulude maksuvabastuse korral, kuid maksu- ja tolliameti halduskoormus oleks väiksem.

Omanike keskliit kavatseb üürikulude maksuvabastuse küsimuses pöörduda ka kõigi riigikogu fraktsioonide poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles