Majandusfoorum: inimkond ei suuda ennast 10 aasta pärast ära toita (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakera ei jõua kõiki inimesi ära toita
Maakera ei jõua kõiki inimesi ära toita Foto: SCANPIX

2027. aastaks jääb inimkonnal täis kõhust puudu 214 triljonit kalorit, kinnitas põllumajandusandmetega tegeleva Gro Intelligence´i juht Sara Menker.

Juba pikka aega on teada, et ühel hetkel saab maailmas inimesi nii palju, et neid kõiki ei jõuta ära toita. 2050. aastaks kasvab prognooside kohaselt maailma rahvastik 9,1 miljardi inimeseni. ÜRO põllumajandusorganisatsiooni FAO andmetel peaks maailm selleks ajaks tootma 70 protsenti rohkem toitu kui täna, vahendab Maailma Majandusfoorum.

Menkeri sõnul võetakse toidunappusest rääkides luubi alla aga ennekõike kaal ja mitte toiteväärtus. «Miks me räägime toidu kaalust?» küsita oma Tanzanias peetud kõnes. Kõik toidukaubad ei ole aga sarnase toiteväärtusega ning seepärast tasuks tähelepanu pöörata hoopis kaloritele ja toitainetele.

Kui vaadata toidu kalorisisaldust on maailma toiduga varustamine Menkeri sõnul juba täna hapram kui me arvame. Majanduse ja rahvastiku kasv Hiinas, Indias ja Aafrika riikides mõjutab seda veelgi.

Aafrika juba peab toitu sisse ostma. India, mis seni suudab oma toidu ise kasvatada, peab hakkama 2023. aastaks samuti toitu importima. Hiinas järgmisel aastakümnel rahvastikukasv küll pidurdub, kuid kalorite tarbimine inimese kohta kasvab, kuna hiinlased tahavad rammusamalt süüa.

2023. aastaks ei piisa Euroopas ja USAs toodetud üleliigsest toidust Hiina, India ja Aafrika riikide puudujääkide katmiseks. Neli aastat hiljem jääb inimkonnal aastas puudu 214 triljonit kalorit. Seda on 379 miljardi Big Maci hamburgeri jagu, mida on rohkem, kui McDonalds kogu oma tegutsemisaja jooksul valmis vorpinud on.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles